Jag är definitivt team FÖR matjessill. Bästa räddaren på sommaren när man inte orkar lägga så mycket tid på matlagning. Och en kavringmacka med stompad potatis, brynt lök toppad med matjessill är något av det bästa som finns. Vill du testa så finns receptet till mackan längre ner. [caption id="attachment_25849" align="alignnone" width="700"] Matjes, den ljuva och smakrika lilla sill med sin specifika smaksättning. God som den är med gräddfil och kokt potatis, i en sallad med ägg eller som här som en "sallad" i minivariant serverat i ett snapsglas, eller varför inte i en äggkopp? Perfekt som liten aptitretare eller som en del av en buffé.[/caption] Matjessallad i snapsglas Trevlig bufférätt med matjessill, kokt ägg och potatis. Lägg upp matjessalladen i snapsglas och garnera med rom. 6 bufféportioner eller som tilltugg/förrätt 25 minuter 1 burk matjessill, ca 200 g 1/2 rödlök 2 kokta potatisar, ca 200 g 2 kokta ägg 1/2 dl hackad gräslök, ca 10 g salt och peppar Garnering lax- eller forellrom Matjessilltårta - enkelt recept Tips! Du kan enkelt "tärna" kokt potatis och ägg i en äggdelare. Skär först en gång på ena hållet, vänd och skär sen på andra hållet. Gör så här! Låt matjessillen rinna av och skär den sedan i mindre bitar. Hacka rödlöken fint. Skär potatis och ägg i små tärningar. Blanda ihop med gräslök och smaka av med salt och peppar. Vid servering: Lägg upp röran i 6 snapsglas. Toppa med lax- eller forellrom. Potatisstomp med matjessill och brynt lök på kavring - recept Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin