[caption id="attachment_25799" align="alignnone" width="1960"] Spröda marängbakelser toppade med lemon curd, vispad grädde och pastellfärgade hemgjorda minimaränger. Söt påskbakelse både till det yttre och inre.[/caption] Marängbakelse med lemon curd och grädde Gör portionspavlova med lemon curd, vispgrädde och färgglada minimaränger till påsk! Den perfekta bakelsen för dig som älskar maränger. 4 stycken 90 minuter Maräng 3 st äggvitor 3,5 dl florsocker 1 tsk citronsaft 2 tsk potatismjöl hushållsfärg, gelfärg eller pastafärg, valfri färg Topping 2 dl lemon curd 1 dl vispgrädde ENKEL PÅSKTÅRTA MED HALLONMOUSSE - RECEPT Tips! Färga marängsmet: Börja med ½-1 droppe färg i minimarängsmeten och färga till den nyans du vill ha. Börja alltid med liten mängd färg. Hushållsfärger är ganska koncentrerade. Jag vänder i min färg och använder helst gelfärg eller pastafärg eftersom de är tjockare. Vanlig hushållsfärg gör ibland så att marängen ”släpper”om den vispas hårt. Har du bara vanlig hushållsfärg, vänd då hellre ner den med en spatel eller rör försiktigt med en ballongvisp. Skulle minimarängerna ”lyfta” så gör det inget. Bara tryck ner den fula sidan i toppingen när du ska dekorera. Randiga maränger! Förbered spritspåsar med valfria tyllar (det går bra utan tyll med). Om du vill ha randiga maränger så ”målar” du ränder med en pensel, nerifrån tyllen/minsta öppningen och upp mot stora öppningen i spritspåsen. Klicka ner marängsmet i spritspåsarna och spritsa sedan ut dina maränger på plåten. Använd helst en gelfärg eller pastafärg för livsmedel eftersom den är fastare i konsistensen än vanlig hushållsfärg. Är marängen klar? När du lyfter på marängen ska den lossna lätt från bakpappret och inte vara kladdig undertill. [caption id="attachment_25800" align="alignnone" width="700"] Givetvis kan du hoppa över minimarängerna och bara ha lemon curd och vispad grädde som fyllning, kanske med lite bär istället. Vill du inte göra minimarängerna själv så säljs det i de flesta större livsmedelsbutikerna.[/caption] LÄTTBAKAD KAKA MED MANDELMASSA OCH PERSIKOR - RECEPT Gör marängbakelserna så här! Lägg äggvitor, florsocker, citronsaft och potatismjöl i en metallskål och värm över vattenbad under vispning med en ballongvisp tills temperaturen är ca 60°. Mät gärna temperaturen med en kökstermometer. Vispa sen på medelhastighet i en köksasssistent eller med elvisp tills det börjar se ut som en vit fluffig maräng och svalnat helt och är fast. Det går bra att hälla över smeten till köksassistentens bunke. Se till att bunken är ren. Känn på skålen med händerna, den ska vara helt sval när marängen är färdigvispad. Det tar lite tid, ca 15 minuter. Ta ca ½-3/4 dl marängsmet (spara lite marängsmet till minimaränger) till varje portionsmaräng och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Varje klick ska bli ca 5 cm i diameter och 3 cm hög. Gör en liten grop i mitten på marängklickarna. Resterande lilla marängsmet färgar du i en eller flera olika färger. Spritsa ut små maränger (fingerspetsstora, det ska verkligen vara minimaränger) på en annan plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 100°. Sätt in portionsmarängerna i ugn och grädda dem i ca 60 minuter. När portionsmarängerna stått i ugnen 30 minuter sätter du in minimarängerna också i ugnen. Efter 30 minuter, ta ut och kolla så att portionsmarängerna är klara, se tips. Låt dem svalna helt på plåten. Alternativt öppna ugnsluckan och låt den stå på glänt över dagen/natten, tills marängerna är klara. Topping: Mjuka upp lemoncurden på låg värme i en kastrull (för den blir mycket godare, murare och mer medgörlig då) och låt den svalna. Vispa grädden. Lägg avsvalnad lemon curd (om den inte är avsvalnad så smälter grädden) och vispad grädde i groparna i marängerna. Toppa med minimarängerna. PÅSKFIN ISCHOKLAD - RECEPT Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin