[caption id="attachment_17054" align="alignnone" width="629"] Ljuvlig mammasviss! perfekta desserten till mors dag![/caption] Mammasviss med vaniljrabarber och lakritsmaränger En "mammasviss" blir lyxig med hemmagjorda maränger! Och så är det ju så enkelt och mycket godare än färdigköpa! Med vaniljrabarber och hallon blir det en finfin efterrätt! • 4 pers • ca 1 tim Rabarberkompott ca 200 g färska eller frysta rabarber ½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver 1 dl strösocker 1/2 dl vatten Lakritsmaränger 1 äggvita ¾ dl strösocker 1/2–1 tsk lakritspulver Servering vispad grädde 4 dl vaniljglass hallon till topping 1.Sätt ugnen på 100grader. 2.Vispa äggvitan fluffig till marängerna. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett hårt vitt fluff. 3.Klicka ut ca 20 små klickar av marängsmeten på ett bakpappersklätt galler. Pudra över lakritspulver. Baka i ugnen i ca 60 minuter. 4.Dela och repa färska rabarber. Om rabarbern är fryst, låt den rinna av och bli rumstempererad. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljfrön och stång (eller vaniljpulver), socker och vatten i en kastrull. Låt koka ihop i max 5 minuter. Går bra att fixa dagen innan, marängerna likaså. 5.Servering: Vispa grädden och ta fram glassen och hallon. Arrangera det på ett stort fat med rabarberkompotten och marängerna. Låt gärna alla ta från ett stort fat à la family-style! Tips! Rabarberkompotten och marängerna går utmärkt att göra dagen före servering. Tips! Man gör kanske inte av med en burk lakritspulver på direkten. Andra godsaker lakritspulvret är utsökt till är muffins med hallon, i den kladdiga chokladkakan och i en hemgjord glass eller parfait! Recept & styling: Sandra palmqvist Foto: Ralph Månsson Puss//Sandra