Mamma Maggis moussaka Min variant på min mammas moussaka. Ljuvligt krämig av ostsåsen och mycket smak! Receptet fick namn efter min mamma som kallas för Maggi, eftersom den är lika god som hon. ca 4 personer 1 timme 500 g nöt- eller lammfärs 2 st auberginer ½ msk salt olivolja till stekning 1–2 st gul lök 3–4 st vitlöksklyftor 1 förpackning krossade tomater, ca 500 g 1 st köttbuljongtärning av god kvalité 3 msk tomatpuré ½ msk torkad timjan ½ msk torkad rosmarin ½ msk torkade oregano salt och peppar Ostsås 200 g naturell färskost 1 dl riven lagrad ost 3 dl tjock naturell yoghurt, t ex turkisk 3 st ägg Skiva auberginen, lägg på en bit hushållspapper och strö över 1/2 msk salt för att vattna ur dem. Låt dem ligga i ca 20 minuter och torka sedan noga av dem. Stek skivorna mjuka i lite olivolja i en stekpanna. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn det i en panna i olja tillsammans med färsen. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärning, tomatpuré och örter. Koka ihop under omrörning, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 °C. Varva färsen i en ugnsfast form med de stekta aubergineskivorna. Rör ihop alla ingredienserna till ostsåsen och häll ner i formen. Tillaga klart i varm ugn i 20–25 minuter tills den har fått fin färg. Servera gärna moussakan med klyftpotatis, ugnsrostade tomater eller en sallad. Recept: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin