Lök- och ansjovispaj 6 portioner 1 timme 30 minuter 3 gul lök 1 purjolök 1 msk strösocker 1 burk ansjovis, ca 125 g 200 g naturell färskost 3 dl riven västerbottenost salt, peppar ev torkad timjan 3 dl matlagningsgrädde 1 pajdeg eller 1 sats hemgjord valfritt matfett till stekning pajdeg grundrecept 3 dl vetemjöl 125 g kallt smör 1 krm salt några droppar kallt vatten Skala och skiva all lök. Skölj bort jorden från purjolöken. Stek riktigt mjuk och låt få färg i en stekpanna med matfett. Tillsätt socker mot slutet. Salta, peppra och om du vill tillsätt 1-2 tsk torkad timjan. Tryck ut pajdegen i en smord ugnsfast form med kant. Nagga bottnen med en gaffel och sätt i frysen 15 minuter. Förgrädda skalet i mitten av varm ugn på 200° i ca 10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175°. Lägg ner löken i skalet. Lägg ut ansjovisen över. Rör ihop ost med färskost och grädden, klicka ut. Tillaga i mitten/nedre delen av varm ugn på 175° i 30 minuter. Om mörk mot slutet, täck över pajen. Servera ljummen eller kall, ej direkt från ugnen. eftersom det inte är några ägg i pajen vill vi att osten ska sätta sig något och pajen blir då härligt krämig. Recept & bild: Sandra Palmqvist