[caption id="attachment_22794" align="alignnone" width="700"] Ugnsbakad lax med rostade gula- och röda betor, valnötter och blodgrape.[/caption] Lax med rostade betor, valnötter och citrus Antal: 2 portioner Tid: 1 timme 400 g blandade betor eller bara en sort om du vill 2 st blodgrape eller vanlig grapefrukt 1 dl valnötter 2 st laxbitar a´125 g 50 g sköljd färsk spenat neutral olja t.ex solrosolja, salt och peppar Tips & info! De 5 ingredienserna är lax, betor, valnötter, blodgrape och spenat. Utöver de fem ingredienserna behöver du ha olja, salt och peppar hemma. Om du använder fryst spenat så låt den rinna av väl. Gillar du inte valnötter går smakerna i rätten även väl ihop med mandel och hasselnötter. Gör så här! Skala och dela betorna i mindre bitar. Om rödbetor använd gärna handskar. Lägg på en ugnsfast plåt, ringla över olja. Salta och peppra. Ugnsrosta i mitten av varm ugn på 200° i 30-40 minuter. Känn med sticka så mjuka. Annars rosta betorna lite till. Skär ut fruktköttet ur blodgrapesfrukten och skär i mindre bitar. Torrosta valnötterna i en het panna, låt svalna och hacka grovt. Ställ åt sidan. När 5-7 minuter återstår på betorna, sätt in laxen i en egen form med lite olja, salt och peppar och låt gå med i ugnen på samma temperatur. Eller lägg laxen på samma plåt som betorna om det finns plats. Vid servering blanda upp betorna med spenat och blodgrape, strö över valnötterna. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö