[caption id="attachment_25922" align="alignnone" width="700"] Dillpesto är inte bara gott till lax. Även god till kyckling och kalv.[/caption] Lax med dillpesto och mandelpotatis Hemgjord dillpesto sätter smak på den här festrätten med lax som steks på en bädd av mandelpotatis med smör och honung. 4 portioner 50 minuter 600 g laxfiléer salt, peppar Dillpesto 2 st vitlöksklyftor 60 g pinjenötter 40 g dill 50 g finriven parmesanost 1 dl rapsolja 2 tsk citronsaft salt, peppar Mandelpotatis 500 g kokt mandelpotatis 50 g mandelspån 25 g smör 2 msk honung salt, peppar Pasta pesto med bacon - recept Gör så här! Dillpesto: Skala vitlöken och riv den fint. Lägg i en mixer med resterande ingredienser. Mixa till tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen. Mandelpotatis: Sätt ugnen på 225°, varmluft. Dela mandelpotatisen och lägg i ugnsfast form. Strö över mandelspån, klicka över smör och ringla över honungen. Tillaga i mitten ugnen tills mandeln blivit gyllene men ej mörk, 10–12 minuter. Torka av laxbitarna, salta och peppra. Ta ut formen med potatis. Lägg laxen ovanpå potatisen och klicka dillpesto på laxen. Ställ in formen i ugnen och låt stå ca 10 minuter. Om laxbitarna är tjocka så kan det behövas någon minut till. Låt stå några minuter före servering. Ostgratinerad lax i ugn - recept Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin