[caption id="attachment_25412" align="alignnone" width="700"] Krämig och mustig pastagratäng med färs och mozzarella! Foto Christina Uhlin[/caption] Krämig pasta- och färsgratäng med mozzarella Antal: 6 portioner Tid: 1 h 2 msk olja till stekning 500 g färs, nötfärs, blandfärs, kalkonfärs eller vegetarisk 3/4 tsk salt 3/4 tsk nymalen svartpeppar 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 2 morötter, ca 200 g 1/2 dl tomatpuré 400 g arrabbiata tomatsås, tomatsås smaksatt med chili 1 köttbuljongtärning 2 tsk torkad timjan 500 g kokt pasta, t.ex penne eller strozzapreti 3 dl naturell creme fraiche 250 g mozzarella Tips! Färsen går bra att förbereda dagen innan. Blir dessutom mer smak när den får stå och gotta till sig. Pastan kan även kokas då. Om pasta och färs är förberett och kommer direkt från kylen när gratängen ska läggas ihop och in i ugnen, så utöka tiden till 40 minuter och börja på 175° så att allt först och främst blir varmt. Höj temperaturen mot slutet för att ge osten mer yta eller använd grilleffekten på din ugn. Om du kokar pastan precis när färsen också tillagas, och den är fortfarande varm, precis som färsen när nygjord, kan du sätta ugnen endast på gratineringsfunktionen, för då är både pastan och färsen nygjorda och varma. Se till att Creme fraichen och mozzarekllaosten inte är kylskåpskallt, då blir det varmt och gyllene på ca 10 minuter. Men kolla innan du serverar så allt är genomvarmt. Inget blir förstört om det får stå lite längre i ugnen. POTATISGRATÄNG MED BACONFYLLD KYCKLING - RECEPT Gör så här! Bryn färsen i stekpanna med salt och peppar, ca 7 minuter. Skala och hacka löken, skala och riv vitlöken. Tillsätt till färsen och fortsätt stek i ca 5 minuter. Tvätta eller skala morötterna och riv grovt. Tillsätt morötter, tomatpuré, tomatsås, buljongtärning och timjan. Låt sjuda i 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Lägg den kokta pastan i en ugnsform. Lägg på färssåsen, sen creme fraiche och sist skiva och lägg på mozzarellan. Tillaga klart i mitten av ugnen på 200° i ca 20 minuter. Ska bli genom varmt och osten fått fin yta. Beroende på din ugn så eventuellt att det behövs grilleffekt mot slutet för att få en fin gyllene yta. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin