[caption id="attachment_19887" align="alignnone" width="688"] Fläsksida som fått långbakas i äppelmust blir mustigt och smakrikt. Chutneyn på lök och russin passar fint till![/caption] Äppelmustbakat sidfläsk med lök- och russinchutney Äppelmusten lyfter fram den rökta smaken i fläsket. Den söta chutneyn sitter som en smäck till! 6 bufféportioner 1,5 timme 600 g kallrökt sidfläsk i bit 5 lagerblad 7 kryddpepparkorn 1 liter äpplemust, varav 2 dl till chutneyn 50 g smör Chutney 2 gul lök 1 tsk olja 1 ½ dl ekologiska russin, gärna sultan 2 msk vitvinsvinäger ½ dl strösocker 2 dl äppelmust Långkokt karré med smak av öl, chili och citrus Gör så här! Snitta svålen i rutmönster, det är okej att skära av den om du inte gillar men den ger mycket smak. Lägg fläskbiten i en gryta med kryddorna och häll över 8 dl äppelmust. Låt fläsket sjuda under lock på medelvärme ca 1 1/2 timme. Låt svalna i vätskan, gärna över natten i kyl. Chutney: löken skalas och skivas ner. Lägg i grytan och bryn på i olja. Tillsätt russin, vinäger, socker och 2 dl äppelmust och sjud ihop ca 15 minuter på medeltemperatur under omrörning. Ställ åt sidan. Värm på fläsket och vätskan försiktigt i kastrullen. Lyft sen upp fläsket ur vätskan, låt det rinna av ordentligt och dela i mindre tjockare bitar. Bryn på fläskbitarna i en stekpanna med lite olja för både färg och bli helt genomvarmt. Under tiden koka upp och reducera vätskan som fläsket sjudit i till hälften. Lägg i smöret och smaka av. Vid servering toppa fläsket med ljummen chutneyn och några skivor färskt äpple. Ringla över skyn. Tips! Chutneyn håller 1 vecka i kyl, så förbered gärna i god tid. Fläsket håller några dagar i kyl och blir godare av att gotta sig i vätskan. Reducera sås, bryn fläsket och värm på vid servering. Dryckestips: Till den här mustiga rätten med både sötma och sälta passar en robust och fyllig Amarone, med sötma. Detta vin har ganska liten strävhet (tanniner) och blir ännu mildare av fläskets sälta. Smaken/doften av torkad frukt passar riktigt fint ihop med chutneyn och kryddigheten kommer smygandes fram efteråt. Glöm inte att dricka lite vatten emellan bara. En flaska räcker gott och väl till 4-5 glas inkl påfyllning. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin