[caption id="attachment_24688" align="alignnone" width="700"] Smakrikt lamm med citron, rosmarin och vitlök. Till det serveras ostgratinerad potatis och en bönsallad med krispigt bacon. En klassisk och härlig påskmiddag.[/caption] Lamm med citron, rosmarin och vitlök Till lammsteken serveras en brie- och yoghurtgratinerad potatis samt en bönsallad med krispigt bacon Antal: 6 port Tid: 1 timme 30 minuter 1,2 kg benfri lammstek 1 kruka färsk rosmarin 5 vitlöksklyftor 2 citroner, finrivet skal salt och peppar olja till stekning Gratäng 2 gula lökar 500 g potatis 4 vitlöksklyftor 200 g brieost 500 g turkisk yoghurt ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar 2 ägg Bönsallad med bacon 200 g haricot vertes 150 g tärnat bacon 2 msk rödvinsvinäger [caption id="attachment_24689" align="alignnone" width="700"] En potatisgratäng smakar ljuvligt ihop med lammsteken med citron, vitlök och rosmarin.[/caption] Tips! Om köttet inte är iskallt när det förbereds så tar det ca 40 minuter i ugnen. Ibland mer, beroende på din ugn. Tänk på att köttet stiger några grader när det vilar efteråt. Eftersom även bacon serveras till varmrätten så behöver det inte vara så stor mängd lammkött per portion. [caption id="attachment_24690" align="alignnone" width="700"] Bönsalladen kan givetvis serveras utan krispigt bacon, men baconet sätter lite extra smak på maträtten.[/caption] Gör så här! Gratäng: Skala och skiva löken. Koka potatisen mjuk. Låt löken sjuda med 2–3 minuter på slutet. Sätt ugnen på 125°. Hacka rosmarin, skala och riv vitlöken. Riv citronerna. Gnugga allt i lammköttet tillsammans med salt och peppar. Både inne i och utanpå. Rulla ihop köttet och bind ihop med steksnöre. Bryn köttet runtom i en het stekpanna med lite olja till fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsfast form och tillaga i mitten av ugnen till önskad stekgrad. Ca 58° för medium. Använd gärna stektermometer. Häll av potatis och lök och låt torka. Lägg över i en ugnsfast form. Skala och riv vitlöken till gratängen, smula ner brieosten i en skål och rör ihop med yoghurt, salt och peppar. Smaka av och tillsätt äggen. Häll blandningen över potatis och lök. Gratinera i ugnen på 225° i 20 minuter. Detta kan göras när köttet är klart och ligger och vilar. När köttet vilar och gratängen gratineras, stek baconet krispigt och förväll bönorna. Låt båda rinna av och blanda sedan med en skvätt rödvinsvinäger, salt och peppar. Servera! Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Helene Linsjö