[caption id="attachment_16248" align="alignnone" width="623"] Smoothie på rödkål och blåbär![/caption] Rödkålssmoothie Ett recept du måste prova! Gott (lite nyttigt) väldigt mättande och en bra start på dagen! 2 stora glas eller 4 mindre, ca 20 min Ingredienser 2 dl fint hackad rödkål 1 dl blåbär, gärna från frysen 1 msk honung ½ tsk vaniljpulver 400 ml kall kokosmjölk, 1 brk Lägg allt i en mixer och kör några minuter. Voila! Pesto på kål! Pesto på svartkål och hasselnötter På mackan, till fisken eller bara till en nykokt pasta. Mums! Hittar du inte svartkål, går det lika bra med grönkål! ca 3 dl, ca 20 min 5 dl hårt packad svartkål, skuren, ca 150 g 2 dl riven parmesan 2 klyftor vitlök 2 dl hasselnötter 2 dl rapsolja 1 dl olivolja salt och peppar 1. Skala och riv vitlöken. Hacka hasselnötterna grovt. 2. Kör allt, utom oljan, i en matberedare till en halvgrov konsistens. Tillsätt sen oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar och eventuellt några droppar citronsaft. Tänk på att parmesanosten ger sälta. TIPS! Jag blandar både olivolja och en mild rapsolja när jag gör pesto. Just för att det inte ska bli sådan pikant smak av bara olivolja, som lätt kan ta över. [caption id="attachment_16250" align="alignnone" width="700"] God, nyttig och billig kålsallad![/caption] Kålsallad med citrus och chili En nyttig sallad fylld av energi! God till kött såsom fisk eller bara som den är! ca 4-6, ca 30 min Picklad rödkål 250 g rödkål 1 dl socker 1 dl äppelcidervinäger Bladgrönt och protein 300 g blandad kål, fint strimlat. T.ex savoykål, grönkål, spetskål. Eller välj din favorit/favoriter! ca 200 g kokta linser, gröna eller röda. Kokta bönor funkar också! Dressing finrivet skal av 2 limes + fruktköttet + fruktsaft finrivet skal av 2 apelsiner + fruktköttet + fruktsaft ½-1 röd chili Topping 1 dl cashewnötter 1/2 dl torkade tranbär 1. Strimla rödkålen fint. Koka upp socker och vinäger och häll över. Låt stå någon timme. Eller gör det dagen innan servering. 2. Skölj och och dela resterande kål i mindre bitar. 3. Finhacka chilin och rör ihop med fruktsaften och citruscesten. 4. Arrangera den råa skurna kålen och linserna på fat. Toppa sen med den picklade kålen och fruktköttet från citrusfrukterna. 5. Ringla över dressingen och strössla över tranbär och cashewnötter. Servera! Recept/styling: Sandra Palmqvist Fotograf: Sophie Håkansson