[caption id="attachment_25433" align="alignnone" width="1960"] Den här synen undviker vi i år. Laga istället julmat till få, så här fixar du julbordet under corona. Bild TT[/caption] Hur serverar man julmat under corona? Oavsett om din jul kommer att firas i en liten grupp inomhus eller utomhus så vill man ju äta gott. Oftast så lagar man för mycket julmat och dignande julmats-rester är mer regel än undantag. För egentligen, vad är det ni alltid äter av? Och vad lämnas alltid? Börja med att tänka på vad ni verkligen äter för julmat. Behöver ni verkligen syltan? Eller den har hängt med mest för att faster Britta alltid tagit med den, men ingen äter den? Eller 4 sorters lax och ett stort gottebord? Välj ut godbitarna och håll er till det. För en sak kan man alltid vara säker på. Det blir alltid julmat över. ENKEL OCH SNABB HEMGJORD GLÖGG - RECEPT Glöggen Som Tyko Jonsson säger i sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton; "-ska du lukta på glöggen, pojke?". Ingen jul utan glögg. Och denna värmande och kryddiga dryck är dessutom optimal att hälla rykande het på en termos och servera utomhus för er som tar ert julfirande utanför stugvärmen. Beräkna 1,5-2 dl glögg/person. Och glöm inte ett alkoholfritt alternativ. Sillen & laxen Vem har inte upplevt att det ser ut som att ingen rört det kalla på julbordet? Och sillen som var årets sill, med den konstiga smaksättningen, verkade inte alls gå hem hos familjen förra året. Välj 2-3 gamla favoriter, med klassiska smaker som du vet att ni äter. Sill är mättande mat och ätes oftast ihop med både ägghalvor, lax och kokt potatis. Vill man smaka alla sillsorter, och har köpt en klassisk liten sillburk, beräkna den sillburken till ca 4 personer. Om du vill göra egen sill på 5-minutersill eller inläggningssill, och receptet är baserat på en förpackning, så beräkna även denna till 4 portioner/recept om det serveras 2-3 olika sorter. Om krämiga, lite fetare inläggningar så tar man mindre och sillen räcker till nästan 6 portioner. Ägghalvorna då? Om ägghalvorna inte toppas med något, så beräkna 1-2 ägghalvor/person. Igen, det ska ätas ihop med både sill och lax. Att servera både gravad-, kallrökt- och varmrökt lax när man är få personer som firar jul ihop känns onödigt. Fråga personerna som ska komma vilken lax som är ett måste. Hoppa över resterande. Köper du färdigskivad lax, beräkna 1,5-2 skivor/person. Om varmrökt lax ska serveras, inklusive en sås, beräkna ca 40 g. T.ex en bit varmrökt lax på ca 300 g räcker gott och väl till 6-7 personer. Ska ju finnas plats för det småvarma med. GODASTE SILLEN TILL JUL - RECEPT Jansson, köttbullar & skinka När det småvarma dukas fram på julbordet, så är de flesta ganska mätta. Men har ni varit varsamma och hållit nere på det kalla, så finns det definitivt plats för lite småvarmt. Om du ska göra egna köttbullar, så beräkna att på 500 g färs, att det blir ca 30-40 köttbullar, beroende på hur små/stora du rullar köttbullarna givetvis. Gör gärna mindre köttbullar, och beräkna 2-3 köttbullar/portion. Om det är barn med, så beräkna lite extra. Barnen har kanske inte ätit sill, lax och ägg. Jansson då? De flesta vill ha Janssons frestelse på julbordet, och det är ju så gott! Men oftast tar man inte mer än 1-2 vanliga matskedar av denna gräddiga potatisrätt. Är ni 8 personer, så gör Janssons frestelse på ca 500 g potatis. Det går även bra att göra Janssons frestelse i portionsformar. Om det serverats kokt potatis till sillen och det ska ätas småvarmt på kvällen, så går det utmärkt att göra Janssons på kokt potatis. Se recept nedan. Julskinkan, den måste vi ju ha, eller? Gillar ni julskinka så köp en hel och griljera, men 8 personer äter inte en hel julskinka på flera kilon efter både sill, lax, ägg och köttbullar och Janssons. Oftast tar man kanske en skiva julskinka med lite senap ovanpå. För nu är man ganska mätt. Men julskinkan går utmärkt att frysa och är god både i gratänger, till nyårspizzan och mycket mer. Om bara några få som vill ha julskinka, köp färdigskivad och i mindre volym. JANSSONS FRESTELSE I NY TAPPNING - RECEPT Julens gottebord Sött efter julbordets alla salta smaker sitter alltid som en smäck, men kanske inte 7 olika sötsaker? Behöver ni verkligen 5 olika sorters julgodis? + en Alladinask? Tiderna är annorlunda. Vi firar inte många ihop och det är bra både för din mage, plånbok och vår miljö att minska på det matsvinn som oftast kan bli kring juletider. Fundera verkligen en extra gång på vad det är ni tycker är godast. 1-2 sorters julgodis räcker långt om det även ska serveras julgröt, saffransbullar eller ris a´ la malta. HUR BAKAR MAN SAFTIGA LUSSEBULLAR? Och allt det andra då? Leverpastej, kallskuret, rödbetssallad, revben, bröd och ost, vegetariska alternativ, såser, lutfisk, grönkål, rödkål, sillsallad, grönkålspaj....etc. Maten på julbordet består av mycket. Välj verkligen ut era favoriter och strunta i resten. En ost istället för tre olika och hur mycket vörtbröd äter man egentligen? Att dessutom servera något bara för att det är tradition, fast ingen äter det, känns förlegat och omodernt. Satsa på era verkliga favoriter, kanske t.o.m dela upp det så att sill och lax ätes på lunchen och det småvarma på kvällen. Är det bara En person som vill ha något speciellt, be den personen ta med detta. PAJ MED GRÖNKÅL, ÄPPLE OCH FETAOST - RECEPT Hur gör jag då? Jag kommer att göra min snabba Brantevikssill, köpa lite kallrökt lax, göra en Janssons frestelse i mindre form och koka lite gröt. Det räcker gott och väl för mig och sambon. Av Sandra Palmqvist