Kycklinggryta med rödvin, champinjoner och rökt fläsk [caption id="attachment_23060" align="alignnone" width="700"] Mustig kycklinggryta med rödvin, champinjoner, rotfrukter och fläsk. Härlig rätt som värmer gott och passar fint på hösten. Foto: Helene Linsjö[/caption] Klassisk och härlig gryta som passar utmärkt till fest! Antal: 6 portioner Tid: 1 timme 20 minuter 600 g kycklinglårfilé 400 g smålök/steklök eller vanlig som delas i klyftor 300 g champinjoner 300 g rökt fläsk 3 dl rött vin 5 dl blandad kycklingbuljong av flaska eller tärning 1 dl svartvinbärsgelé 3-4 kvistar rosmarin Ugnsrostade rotfrukter och äpple 600 g blandade rotfrukter. T.ex palsternacka, rotseller, potatis, morot 4 äpplen 1-2 st msk neutral olja Tips! Gott till är kokt brysselkål, inlagd gurka, äppelmos och gelé. Är det någon som inte äter fläskkött kan du byta fläsket mot en rökt produkt av fågel. Det är den rökta smaken vi vill åt och den ger en fantastisk smak åt kycklinggrytan ihop med vinet och svampen. [caption id="attachment_23061" align="alignnone" width="700"] En värmande kycklinggryta med rödvin, svamp och rökt fläsk är riktig comfort food en kulen höstdag. Vill du hellre använda bacon går det bra det med. Foto: Helene Linsjö[/caption] Gör så här! Skär kycklingen i mindre bitar, skala löken, ansa och dela svampen. Om små, behåll de hela. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek allt gyllene var för sig en stekpanna. Och häll över i en gryta allt eftersom du stekt. Vispa ur stekpannan med vinet och häll över i grytan. Tillsätt buljongen, gelé och repad rosmarin. Låt sjuda 30 minuter under lock. Ta av locket och låt koka ihop 10 minuter och smaka av grytan med salt och peppar. Vätskan ska vara mer som en buljong, men vill du så kan du reda av lite. Ugnsrostade rotfrukter och äpple: Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Lägg på ugnsplåt och tillaga i varm ugn på 225° i ca 30 minuter med salt, peppar, olja. Äpplena kan delas och läggas på plåten de sista 10 minuterna. Servera de ugnsrostade grönsakerna och äpplena sidan om eller i grytan eller lite både och. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö