Krämig rotfruktsgratäng ♦ 4-6 pers ♦ ca 45 min ca 1 ½ kg kålrot, morot, potatis ca 2 liter kycklingbuljong 3 dl vispgrädde 400 g chèvreost 4 vitlöksklyftor 400 g naturell färskost salt och peppar 1. Tvätta bort eventuell jord och skiva ner rotfrukterna i ungefär lika stora bitar och cirka 1,5 cm i tjocklek. 2. Koka mjuka i kycklingbuljong, ca 10 minuter, eventuellt kortare tid. Vätskan ska täcka under hela koktiden. Låt rinna av och lägg sen i ugnsfast form med kant. Buljongen kan du spara och använda som grund till en soppa. 3. Värm grädden i en kastrull, ta av från värmen och smula ner chèvren. Riv vitlöken, vänd ner tillsammans med färskosten och smaka av med salt och peppar. 4. Häll såsen över rotfrukterna och tillaga klart i varm ugn på ca 180° i 15–20 minuter tills fint gyllenbrun. Tips! Du behöver inte skala rotfrukterna om du inte vill. Jag personligen gör det aldrig. Så länge det inte finns någon jord kvar. Och använd gärna närodlade grönsaker. Tips 2! Gör en magrare gratäng genom att byta ut en del, eller all vispgrädden mot buljongen som grönsakerna kokt i. Eller skippa grädden och färskosten och gör en béchamelsås enbart på mager mjölk. Då behöver du cirka 5 dl sås för att täcka rotfrukterna. [caption id="attachment_8411" align="alignnone" width="626"] Bästa bjudmaten är gratäng! Servera till en stek, helstekt lax eller bara kallskuret och en sallad![/caption]