[caption id="attachment_19995" align="alignnone" width="700"] fylld kyckling med pancetta, lök och torkad aprikos. servera med den mustiga potatisgratängen.[/caption] Kyckling fylld med pancetta och aprikos med krämig potatisgratäng 4 port 1 timme 30 minuter 4 kycklingbröst 150 g pancetta 100 g torkade aprikoser ½ gul lök 1 msk rapsolja salt och peppar Potatisgratäng 1 kg potatis 200 g morot 2 gula lökar 2–3 vitlöksklyftor 3 dl vispgrädde 400 g naturell färskost 150 g riven ost, gärna smakrik och vällagrad Servering ugnsrostade små paprikor och om du vill, en rödvinssky Hacka pancetta, aprikoser och lök. Bryn i en panna med rapsolja, salt och peppar. Låt svalna. Skär ett snitt i sidan på varje kycklingfilé och banka sedan ut dem. Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra kycklingen. Fördela fyllningen jämnt på kycklingfiléerna och rulla ihop varje filé i folie eller bakplåtspapper. Lägg rullarna i ugnsfast form och tillaga i ugnen tills de är genomstekta, 70° innertemperatur. Detta steg kan göras dagen innan. Vid servering, bryn rullarna och låt dem bli varma i ugn på låg värme, ca 100°, i 30 minuter. Skär bort ändkanterna, rulla kycklingen i färska örter och lägg upp. Givetvis går det bra att bara bryna rullarna och skippa örterna. Gratäng: Tvätta potatis och morot, skala eventuellt och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Skala och skiva löken. Sätt ugnen på 225°. Koka potatis och morot nästan mjuka i lättsaltat vatten. Låt löken koka med de sista minuterna. Häll av kokvattnet och lägg över i en ugnsfast form. Skala och riv vitlöken. Koka upp grädden. Rör ner färskost och vitlök. Dra kastrullen från värmen och rör ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över rotsakerna i formen. Gratinera till fin färg, 10–12 minuter. Dryckestips! En Amarone är aldrig fel. Tack vare fyllningen i kycklingen på den salta pancettan och söta torkade aprikosen passar detta ganska mjuka vin med både smak och doft av torkad frukt och körsbär riktigt fint till. Vill du maxa smakerna så gör en rödvinssky på vinet med. tack vare den krämiga gratängen så behövs det inte så mycket rödvinssås. Cirka 2 dl till 4 personer räcker länge och väl. Castlemare Amarone della Valpolicella Classico, 2015, ca 179kr. Nr 75707 Rödvinssky 2 dl rödvin 3 dl blandad kalv- eller kycklingbuljong 1 banansharlottenlök 5 svartpepparkorn 2 lagerblad 1/2 tsk torkad timjan nypa salt nypa strösocker olja till stekning av lök en klick smör Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i olja med socker, salt och timjan. Tillsätt vin, pepparkorn och lagerblad. Reducera utan lock tills ungefär hälften. Häll på buljong och koka ner lite till. Sila, smaka av med salt ta i en klick smör. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin