[caption id="attachment_22572" align="alignnone" width="700"] Gravad lax är enkelt och gott. Här på ett silverfat med enkel hemgjord hovmästarsås. Vill du ha en mjukare konsistens på din lax, använd mer socker än salt i din gravning.[/caption] Konjaksgravad lax Servera med hovmästarsås eller en klick crème fraiche. Går givetvis bra att grava även utan konjak. Antal:10-12 bufféportioner eller 6 portioner med t.ex kokt potatis och andra tillbehör. Tid: 20 minuter + 2 dagar gravning i kyl + frysning före eller efter gravning. 1 färsk laxsida med skinn, ca 1,2 kg 10 vitpepparkorn ¾dl strösocker ½ dl salt, vanligt koksalt, helst utan jod ½ dl konjak, kan uteslutas 1 dl hackad dill, helst färsk med många smakrika stjälkar, eller fryst Hovmästarsås 1 dl sötstark senap, grovkornig 1 msk dijonsenap 3 msk ljust muscovadosocker 1–1 ½ msk vitvinsvinäger 1 ½ krm salt 1 ½ krm svartpeppar 1 dl rapsolja ½ dl finhackad dill Hovmästarsås: Lägg alla ingredienser utom olja och dill i en skål, blanda väl och vispa sedan ner oljan för hand till en jämn och fin senapskräm. Vänd ner dillen på slutet. Smaka av såsen. Tips! I stället för att frysa fisken före gravning, gör det efteråt och ta fram när laxen ska serveras. Dessutom är det enklare att skiva laxen när halvtinad. Låt laxen vara fryst minst 2 dygn. När den är färdiggravad, torka av gravningen och frys in. Detta moment kan du gör upp till 3 veckor innan. När laxen sen ska serveras, klappa på ny hackad dill. Odlad lax behöver inte varit fryst innan du äter den. Gör så här! Torka laxen och se till att inga ben eller fjäll är kvar. Dela sidan på mitten så du får två halvor. Krossa pepparkornen i en mortel. Blanda den krossade pepparn med socker, salt, konjak och dill och gnid in på laxens köttsida. Lägg ihop de två halvorna med köttsidorna mot varandra och skinnet utåt. Lägg laxen i plastpåse eller annan förvaring med lock. Fördelen med plastpåse är att du kan massera och gnida runt gravningen enklare på laxen. Låt ligga 2 dygn. Massera och vänd laxen med jämna mellanrum. Vid servering: Skär upp i tunna skivor och servera med hovmästarsås eller crème fraiche. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin