[caption id="attachment_19843" align="alignnone" width="556"] Firar du mårtensgås? På lördag den 10 november är det dags![/caption] Vad äter man då? En klassisk gåsmiddag serveras det en svartsoppa som förrätt. Svartsoppa är en soppa på buljong, sprit (såsom madeira och portvin), kryddor och blod. Den serveras ofta med krås eller t.ex en korv baserat på kråset. Därefter är det dags för den helstekta gåsen. Med tillbehör som äpple, katrinplommon, brysselkål, gelé, äpplemos och kaloristinn potatis som fått stekas i gåsfett och socker. Till dessert en skånsk äppelkaka. Skånsk äpplekaka består av både äpplebitar och äpplemos. Smörstekta smulor av kavring och eventuellt ströbröd med socker och kanel. Det varvas i en form och sen hyvlas det smör över toppen. Serveras med vaniljsås. Men alla har sina recept, trix och smaksättningar. När jag jobbade som kock var detta en period man inte längtade efter p.g.a ett ganska krävande jobb med ganska så fet mat. Men väldigt populär bland gästerna! Vill du göra en enklare variant på den skånska äppelkakan passar detta recept dig! På lördag hoppar jag personligen gåsen. Däremot blir det helstekt tupp med snarlika tillbehör som det är till gåsen. Vi kör på brysselkål, rödkål, potatis, gelé och sås. Får se om det kanske blir en äppelkaka med. Recept - helstekt kyckling med gräddsås Puss//Sandra