[caption id="attachment_24235" align="alignnone" width="700"] Kall inkokt lax med smak av citron upplagt på rött fat och serverat med en romsås.[/caption] Kall inkokt lax med citron och romsås Antal: 6– 8 bufféport Tid: 40 minuter 600 g lax 1 st rödlök 2 st citroner, skal och saft, gärna ekologisk 6 dl vatten 1 dl strösocker 10 st vitpepparkorn 5 st lagerblad 2 tsk salt Romsås 2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 1/2 st rödlök 1 burk röd rom, ca 75 g 2–3 msk hackad dill salt och peppar Garnering ev hackad dill, ca 1 msk Tips! Vinägern och sockret ger givetvis mer smak åt laxen, men om du vill går det bra att utesluta vinägern och sockret och koka in laxen i endast vatten och kryddor. Gillar du inte citrus kan du använda bara kryddor i lagen/vattnet. Du kan även smaksätta lagen med 2 paket a`0,5 g saffran eller apelsin. Laxen är klar och kan ätas när lagen svalnat och laxen stått 15 minuter i lagen i rumstemperatur. Laxen är god både ljummen och kall. Men servera inte den kylskåpskall, utan rumstempererad. Laxen håller cirka en vecka i kyl om den får ligga i sin lag och inte åker ut och in ur kylskåpet. Gör så här! Skär laxen i 12 bitar, ca 3x3 cm. Om du köper ett 4-pack laxfilé, dela varje filé i tre bitar så får blir de lika stora. Skala och skiva löken. Skär av citronskalet och strimla det, pressa ut all saft, ca 1 dl. Lägg i en vidbottnad kastrull eller stekpanna med hög kant tillsammans med vatten, socker, pepparkorn, lagerblad, lök och salt. Låt koka upp. När lagen kokat upp, lägg ner laxbitarna. Se till att de inte fastnar i botten. Ge lagen ett snabbt uppkok och dra av från värmen direkt. Låt stå och dra tills det svalnat. Förvara i kyl fram till servering. Romsås: Rör ihop crème fraiche och majonnäs i en skål. Skala och hacka löken och rör ner den tillsammans med rom och hackad dill. Smaka av med salt och peppar. Servera romsåsen till laxen. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin