[caption id="attachment_25468" align="alignnone" width="700"] Julens godaste cocktail med bourbon, aperol och bubbel. Garnera med en rosmarinkvist och skruvat apelsinskal för ännu mer dekoration. Foto Jennie Knutsson, Aller media[/caption] Julig cocktail med toner av sött, bittert och surt Bourbon är en sötare whisky och älskar toner av apelsin och lite bittert (aperol). Aperol har en del örtiga toner därav gifter sig fint med sockerlagen med rosmarin. Citrus för att få in en friskhet i det söt/bittra i vår juliga cocktail. 1 glas 4 cl bourbon 3 cl aperol 3 cl citronjuice 3 cl rosmarinsockerlag Is, 3-4 isbitar/glas bubbel, ca ½ dl/glas Sockerlag med rosmarin (gör en batch och förvara i kylen) 1 dl strösocker 1 dl vatten 2 rosmarinkvistar, sköljda och grovt hackade Rosmarinsocker, räcker till 4-6 glas 1 dl strösocker 1 repad & sköljd rosmarinkvist, d.v.s bladen, inte själva kvisten, ca 20 små blad Garnering Rosmarinsocker, citronklyfta till glaskanterna, skruvat apelsinskal, rosmarinkvist Vad ska man dricka till julmaten? - dryckestips! Gör din juliga cocktail så här! Sockerlag: koka ihop socker, vatten och rosmarin. Låt svalna, sätt i kyl 1 dygn för bäst smak, sila. Häll upp och förvara på väl rengjord flaska i kyl. Rosmarinsocker: mixa socker och rosmarinblad fint. Förvara svalt och torrt. Locktail: sätt glasen i kylen. Glas på ca 2 dl. Gnid en citronklyfta längs med kanten, sätt tillbaka i kylen upp och ner. Detta för att citronsaften ej ska rinna längs med glasets kant. Häll bourbon, aperol, citronjuice och sockerlag i en shaker eller burk med lock och skaka. Ta ut glasen ur kylen, doppa i rosmarinsocker, lägg i isbitar, 3-4 isbitar/glas. Akta sockerkanten. Häll din locktailmix över isen. Toppa med lite bubbel och garnera med en lite rosmarinkvist och skruvat apelsinskal. Tips! Skruvat apelsinskal fixar du enkelt med att skala av skalet i en så lång remsa du kan med en potatisskalare. Ännu mer effekt? När du fryser isbitarna, lägg små rosmarinkvistar i iskubsfacken innan du fyller upp med vatten och sätter i frysen. Preppa: bourbon, aperol, citronjuice och sockerlag kan skakas och förvaras i kyl i shakern tills servering och de sista stegen. Skaka bara upp den igen. Recept Sandra Palmqvist Foto Jennie Knutsson, Aller media