[caption id="attachment_20005" align="alignnone" width="700"] Krämig soppa på jordärtsskocka med salt/söt topping på fläsk och äpple. Bild Christina Uhlin[/caption] Jordärtskockssoppa med äpple och rökt fläsk 4 port 45 minuter 300 g jordärtskockor 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 4 kvistar färsk timjan eller 1 1/2 tsk torkad matfett till stekning 2 dl vitt vin ½ liter kycklingbuljong 3 dl vispgrädde salt och peppar Rökt fläsk- och äppelfräs 200 g kallrökt fläsk 2 äpplen 1 gul lök 2 kvistar färsk timjan eller ½ tsk torkad Gör så här! Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Repa och hacka timjan. Fräs mjukt i valfritt matfett i en kastrull, utan att det får färg. Häll på vinet och låt koka ihop 5 minuter. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda utan lock 20 minuter. Tillsätt grädden och mixa med en mixerstav. Värm soppan och smaka av med salt och peppar. Skär bort svål och ev brosk från fläsket. Tärna fläsk och äpple i mindre bitar. Skala och hacka löken. Stek det mjukt i lite matfett, trots att fläsket släpper fett, med lite timjan. Smaka av med salt och peppar. Det gör inget om det mosar till sig. Blir bara gott! Servera soppan med äppelfräset på toppen. Garnera gärna med något kryddgrönt. Tips! Gör soppan vegetarisk: Använd vegetarisk buljong istället för kycklingbuljong. Och istället för fläsk, stek tärningar av jordärtskocka eller gör salta chips! Om du vill, garnera med gräslök eller timjan. Om du mixar soppan i en matberedare så fyll bara max till hälften om du har varm vätska. Annars blir det "vulkaneffekt". Vintips! Ett krispigt vitt vin med fruktig doft av gröna äpplen. Hög fruktsyra och låg sockerhalt (3 g/l), men ändå välbalanserad och fyllig smak och med nyanser av grapefrukt. Perfekt till jordärtsskockssoppa och även till getost. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux, ca 169kr, 2017.