[caption id="attachment_24268" align="alignnone" width="700"] Jansson i ny tappning där denna Janssons frestelse får extra smak med västerbottenost i såsen. Supergott![/caption] Potatis- och ansjovislåda - en Jansson i ny tappning En krämigare variant på Jansson. Antal: 6– 8 bufféportioner Tid: 1 timme 2 gul lök 1 kg potatis 200 g naturell färskost 2 dl crème fraiche ½ dl hackad dill, ca 20 g 1 dl riven västerbottenost 1 burk ansjovis, ca 125 g ½-¾ tsk salt ½ tsk svartpeppar Tips! Du kan förbereda alla steg fram till gratineringen och förvara i kyl, men låt formen bli rumstempererad innan du gratinerar den, ca 45 minuter. Det är gott att byta ut potatisen mot rotselleri eller persiljerot. Då blir gratängen något sötare. Gör så här! Skala löken och skär i något tjockare skivor. Koka potatisen mjuk. Lägg ner löken i samma gryta de sista 2–3 minuterna. Sätt ugnen på 200°. Häll av vattnet och låt svalna. Dela om stora potatisar. Lägg allt i en smörsmord ugnsfast form. Rör ihop färskost, crème fraiche, dill och riven ost. Salta, peppra och smaka av. Häll sen krämen över potatisen och löken i formen. Toppa med avrunnen ansjovis. Gratinera i ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg. Recept och styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin