[caption id="attachment_22686" align="alignnone" width="700"] Underbar Israelsik afton utanför Tel Aviv med en Israelisk buffé med falafel, pitabröd, kryddig tomatsås, avokadosallad, quinoasallad med torkad frukt och bär och den klassiska Israeliska desserten malabi.[/caption] Falafel på bovete med kryddig tomatsås Antal: 6 port Tid: 45 minuter 4 1/2 dl blötlagt helt bovete 3 st vitlöksklyftor 4 dl färsk spenat 1 dl hackad koriander 1/2 dl hackad mynta 2 msk olivolja salt och peppar 3–5 dl olja till fritering Kryddig tomatsås 5 st vitlöksklyftor 1 st gul lök 6 st tomater 1 st röd paprika 1 st morot 1 st röd chili, typ spansk peppar 1/2 dl neutral olja 1 msk paprikapulver 1 msk malen spiskummin 1 msk strösocker 2 msk tomatpuré 6 dl vatten Garnering 1 kruka färsk koriander Tips! Bovetet ska ha varit blötlagt i minst 6 timmar innan du använder det. Värm oljan till rätt temperatur: Använd en stektermometer eller lägg ner en bit vitt bröd, när det blir gyllene är det bra temperatur. [caption id="attachment_22698" align="alignnone" width="700"] Vi friterade inte vår falafel i en fritös. det går hur bra som heölst att ta en stekpanna med hög kant och fylla på med olja så det täcker cirka halva falafeln. Vänd när den blivit knaprig och gyllene. Bovete är en ört som är naturligt glutenfritt och grönt bovete kallar vi här hemma för helt bovete. bör blötläggas eller få ett uppkok innan användning.[/caption] Gör så här! Låt bovetet rinna av. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg det tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare och kör ihop till en klibbig massa. Salta och peppra. Forma 16–20 ovala bollar, alltså inte runda utan mer låga. Värm oljan försiktigt till 175° i en panna med hög kant eller i en vid kastrull. Glöm inte att reglera spisen så oljan inte värms ännu mer. Tänk på att fläkten ska vara avstängd. Fritera falafeln 2–3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper. Tomatsås: Skala och hacka vitlök. Skala och skiva lök. Skär tomat, paprika och morot i mindre bitar. Hacka chilin. Fräs grönsakerna mjuka i oljan 5 minuter, tillsätt kryddor, tomatpuré och sist vattnet. Låt sjuda utan lock i 20 minuter under omrörning. Lägg ner falafeln i såsen strax innan servering. Garnera med färsk koriander. Tips! Vi friterade inte vår falafel i en fritös. det går hur bra som heölst att ta en stekpanna med hög kant och fylla på med olja så det täcker cirka halva falafeln. Vänd när den blivit knaprig och gyllene. Bovete är en ört som är naturligt glutenfritt och grönt bovete kallar vi här hemma för helt bovete. bör blötläggas eller få ett uppkok innan användning. [caption id="attachment_22689" align="alignnone" width="700"] Vår guide Igal Zeewi häller upp ett lokalt rött vin gjort på granatäpple. Jag hittade vinet på flygplatsen på hemvägen och köpte med mig några flaskor hem.[/caption] [caption id="attachment_22691" align="alignnone" width="700"] Vi fick även baka pitabröd.[/caption] Pitabröd Det blir 6 små eller 3 stora bröd. Tid: 1 timme 10 minuter 1 kg vetemjöl 3/4 msk bakpulver 2 msk strösocker 1/2–1 msk salt 1 msk torrjäst 3/4 dl olja 4 dl hett vatten Garnering olja sesamfrön, örter, flingsalt Tips! Är du känslig för salt, så ta den mindre mängden. [caption id="attachment_22692" align="alignnone" width="700"] Så här fint blev det! Gyllene, med mjukt inre och knaprigt yttre.[/caption] Gör så här! Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Häll på hett vatten och blanda till en mjuk deg. Knåda degen i 10–15 minuter tills den känns mjuk och behaglig och ej kladdig eller torr. Låt jäsa i rumstemperatur under handduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220°. Dela degen i tre stora eller sex mindre bitar. Tryck ut degen och forma till pitabröd. Enklast går det med oljade fingrar på en plastskärbräda. Lägg 2–3 bröd på bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och strö eventuellt över svarta sesamfrön, örter och flingsalt. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska bli fint gyllene och vara bra bakade i botten. [caption id="attachment_22693" align="alignnone" width="700"] Torkad frukt, nötter och mycket färska örter är vanligt att smaksätta mat med i Israel. Här en fräsch och mättande quinoasallad.[/caption] Quinoasallad med torkad frukt, örter och mandel Torkad frukt och nötter är klassiska ingredienser i mat från Mellanöstern. Både gott och mättande. Antal:6 port Tid: 15 minuter 5 dl kokt quinoa 1–1 1/2 dl hackad persilja och dill, ca 60 g 1 dl grovhackade mandlar, ca 100 g 1 dl russin, t ex ljusa sultan eller vanliga svarta 12 st aprikoser, delade 1/2 dl olivolja 1 st citron, saft och skal salt och peppar Gör så här! Blanda ihop allt och smaka av med olivoljan, citron, salt och peppar. [caption id="attachment_22694" align="alignnone" width="700"] Avokadosallad med rädisor, tomat och örter.[/caption] Avokadosallad med citrusvinägrett Enkel och fräsch sallad som passar till det mesta, men extra god till falafel med kryddig tomatsås. Antal: 6 port Tid: 25 minuter 4 st avokador 6 st rädisor 6 st körsbärstomater 100 g rucola Citrusvinägrett 1/2 st apelsin 1/2 st citron 2 msk olivolja ev honung salt och peppar Topping 100 g pinjenötter och ätbara blommor, kan uteslutas Gör så här! Dela, gröp ur och tärna avokadon. Ansa och skölj rädisorna, dela tomaterna. Vinägrett: Pressa ur saften från apelsinen och citronen och rör ihop med oljan och eventuellt lite honung. Smaka av med salt och peppar. Lägg grönsaker och rucola i en skål, häll över vinägretten och blanda försiktigt. Servera direkt, eventuellt med pinjenötter och ätbara obesprutade blommor som garnering. [caption id="attachment_22695" align="alignnone" width="700"] Bästa sättet att tärna en avoakdo om du frågar mig.[/caption] Malabi – israelisk dessert Traditionell israelisk dessert med smak av rosenvatten. Lite som pudding i konsistensen. Antal:8 port Tid: 30 minuter 8 dl kokosmjölk 1 dl strösocker 1–1 1/2 msk rosenvatten 5 msk majsstärkelse Tillbehör jordgubbar, hallon hackad pistaschmandel kokosflingor mandel Tips! Om du vill ha lägre fetthalt, byt ut hälften av vätskan mot vatten eller använd kokosmjölk med lägre fetthalt. Kokosmjölk är oftast utspädd med vatten, så det är enklast och billigast om du själv byter en del mot vatten. Rosenvatten kan du köpa på de flesta apotek. [caption id="attachment_22696" align="alignnone" width="700"] Malabi är en klassisk Israelisk dessert. Konsistensen är som en pudding. gjord på kokosmjölk eller kokosgrädde. Smaksatt med rosenvatten och oftast serverad med pistagenötter och bär.[/caption] Gör så här! Häll kokosmjölk, socker och rosenvatten i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen och sjud försiktigt allt under omrörning tills vätskan tjocknar. Häll upp i skålar eller glas och ställ kallt minst 2 timmar. Vid servering, garnera med rårörda bär och nötter eller andra tillbehör. [caption id="attachment_22700" align="alignnone" width="700"] Jag tillsammans med värdinnan för dagen; Adi.Adi är självlärd kock och brinner för det vegetariska och veganska köket. Du hittar henne bl.a på instgram under namnet @happy.vegan.cooking och har även matlagningskurser för både små och stora sällskap.[/caption] Av: Sandra Palmqvist Recept: Adi Cohen Siman Tov Foto: Christina Uhlin