[caption id="attachment_25537" align="alignnone" width="700"] Hemmagjord bacon chutney är gott både till charkbrickan som till en bakpotatis eller ihop med en bit chiliost, svingott helt enkelt! Foto Christina Uhlin[/caption] Hemmagjord bacon chutney Om du gillar bacon kommer du att älska denna chutney. Servera den med ost och bröd eller till grillat kött och kyckling eller i en bakpotatis. 5 dl 45 minuter 500 g tärnat bacon 2 tsk smör 2 st schalottenlökar, gärna bananschalottenlökar 2 st vitlöksklyftor 1 dl brunt farinsocker 0,5 dl mörk sirap 0,75 dl äppelcidervinäger 1,5 tsk torkade chiliflakes Tips! Jag har alltid lite smör när jag steker bacon i min stekpanna av gjutjärn, på så sätt fastnar det inte alls i pannan. Bacon kan också ugnsstekas på 225° (varmluft 200°) tills det är knaprigt och fått fin färg. Rör då och då. Om du vill knapersteka baconskivor i ugn låt de bara ligga utan att röra runt eller vända. Prova att smaksätta rumstempererat smör, ca 100 g, med några matskedar av bacon chutneyn. Gott som kryddsmör till en bit kött eller ugnsbakad rotselleri och bakpotatis! Gör så här! Stek baconet i lite av smöret i en stekpanna tills det är knaprigt och fått fin färg. Låt det rinna av på hushållspapper. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och riv vitlöken. Låt resterande smör smälta i en kastrull och fräs bananschalottenlöken däri tills den blir riktigt mjuk. Tillsätt vitlöken, bacon, farinsocker, sirap, vinäger och chili och låt sjuda ca 20 minuter utan lock. Blandningen ska reduceras ihop till en lite kletig massa. Håll uppsikt. Häll upp på väl rengjord burk och förvara i kyl. Servera bacon chutneyn rumstempererad till charkuterier, grillat kött eller ugnsstekt kyckling. Också god på en bit bröd med en bit chilikryddad ost. Så här får du krispigt bacon! Recept Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin