[caption id="attachment_25578" align="alignnone" width="700"] Lättbakad långpanna med havregryn, citron och vit choklad.[/caption] Havrekakor i långpanna med vit choklad och citron Ganska tålig havrekaka så perfekt att lägga i en burk och ta med på utflykten i ryggsäcken när i naturen. Konsistensen är sådär härligt seg och kakorna är ganska mättande. Antal: 30 Tid: 45 minuter 100 g vit choklad 6 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 citroner, finrivet skal 200 g smör 2 msk honung Tips! Dessa goda kakor, med smak av vit choklad och citrus, är lätta att baka i långpanna och skära upp i bitar. Går bra att frysa. Sockerfritt? Byt ut sockret mot t.ex sötströ, ett något grövre mjöl istället för vetemjöl. Och använd t.ex kakaonibs. Då får du chokladsmak, men utan socker. Smaka dig fram. Mängden honung/havreruta är liten, men det finns sockerfria alternativ till honung att köpa i dagligvaruhandeln eller beställa på nätet. Gillar du inte vit choklad kan du använda mörk eller ljus. Citronskalet kan bytas mot lime- eller apelsinskal. Gör så här! Hacka chokladen grovt. Rör ihop chokladen med de torra ingredienserna och citronskalet. Blanda väl. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Smält smöret. Rör ner honungen och blanda sedan ner detta i den torra blandningen. Rör om väl. Bred ut smeten jämntjockt i en rektangel, ca 25–30 cm, på en bakpappersklädd plåt med 2–3 cm hög kant. Grädda i ugnen i 12–15 minuter. Låt kakan svalna något, men ställ den inte kallt. Kakan är lättast att skära när den är rumstempererad. Skär i långsmala rektangulära bitar, 3 x 10 cm. Lägg i lufttät burk med bakpapper emellan. Går bra att frysa. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin