[caption id="attachment_22363" align="alignnone" width="700"] Sötsyrlig gryta med halloumi, tomat och saffran passar fint både en ljummen sommarkväll som en lunch en kulen höstdag.[/caption] Halloumigryta med tomat, saffran och aubergine Denna gryta är underbart sötsyrlig med lite hetta. Gott med couscous till eller en bit surdegsbröd och smör. Antal: 6 port Tid: 45 minuter 4 st gula lökar 1 st stor aubergine eller 2 mindre 12 st tomater 6 st vitlöksklyftor 1 st röd chili, typ spansk peppar 2 pkt saffran à 0,5 g 1 burk krossad tomat, ca 400 g 1 liter grönsaksbuljong av konc fond eller tärning ½ dl honung salt och peppar 600 g halloumi eller den svenska eldosten. Tillbehör bröd, couscous eller blomkålsris ½dl hackad persilja Hitta din svenska halloumi hos din närmste mejerist! Gör så här! 1. Skala och skiva löken. Skär auberginen i bitar, ca 1x1 cm. Skär tomaterna i mindre bitar. Riv vitlöken, hacka hela chilin. 2. Fräs grönsakerna på medelvärme i lite olja i en rymlig kastrull under omrörning, ca 15 minuter. Det ska bli mjukt och tomaterna ska börja släppa vätska. Rör ner saffranet. 3. Tillsätt krossad tomat, buljong och honung. Rör om, lägg på ett lock och sjud i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Det ska vara en mustig söt tomatsmak med hetta. Mer salt? Tillsätt 1/2 buljongtärning eller några msk konc fond. 4. Under tiden grytan står och kokar ihop, skär halloumin i skivor och stek gyllene i olja på medelvärme. När du nöjd med smaken på tomatgrytan, vänd ner den stekta halloumin och servera med couscous, bröd eller blomkålsris. Strö över hackad persilja. Tips! Alla grytor blir godare om de får stå till sig. Gör själva grytan 1–2 dagar innan och vänd ner den stekta halloumin samma dag du serverar den. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö