[caption id="attachment_22355" align="alignnone" width="700"] Saftigt och lättlagat rågbröd bakat på gräddfil och grovt rågmjöl, chiafrön.[/caption] Smakrikt rågbröd med frön - ett saftigt grovbröd utan jäst Brödkryddorna och fröna gör detta bröd till en fin kandidat till både frukostfrallan och den köpta brödlimpan. Antal: 1 st, ca 20 skivor 5 dl gräddfil 1 dl ljus sirap 5 dl grovt rågmjöl 2 tsk bikarbonat ca 1 tsk salt 2 tsk brödkryddor 2 dl pumpafrön ½ dl chiafrön 1 dl havregryn Gör så här! Sätt ugnen på 175°. Lägg de blöta ingredienserna i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner i det blöta. Blanda väl. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd, avlång brödform på ca 2 liter. Baka i mitten av varm ugn i 50–60 minuter. Känn med en sticka så ej kladdigt i mitten. Låt svalna i formen. Tips! Håller ca 5 dagar i normal rumstemperatur. Går utmärkt att frysa. Gräddfilen går att byta ut till filmjölk eller naturell yoghurt om du vill. Ta samma angivna mängd. Den ljusa sirapen kan bytas ut mot 1 dl mörk sirap eller 1 dl rårörda lingon. eller naturella lingon om du vill hålla nere sockret. Fröna som jag använder kan bytas ut mot samma angivna mängd av de frön du gillar bäst. Även gott med en fint riven morot i. Krama ur det rivna väl innan du blandar ner det i smeten. Vill du inte använda sirap så går det att utesluta, men vill du ändå ha lite sötma byt mot samma mängd lättsockrat eller ej sockrat äpplemos eller 1 dl lingon. Naturella eller rårörda. Torkad frukt och bär är också gott att ha i. T.ex torkad aprikos, tranbär, blåbär, russin etc. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin [caption id="attachment_22356" align="alignnone" width="700"] Om du inte gillar pumpafrön och chiafrön kan du byta ut det mot fröer du gillar eller bara lite extra havregryn.[/caption]