1. Välj rätt grill Välj gärna en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt och utsläppen innehåller koldioxid som påverkar klimatet negativt. Använd aldrig en engångsgrill. Engångsgrillar innehåller paraffin, men den största anledningen (och miljöboven) är aluminiumformen som kräver massor av energi vid tillverkningen vilket nästan alltid orsakar onödiga fossila utsläpp. 2. Var noggrann med kolen En bra nyhet är att Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval” nu finns för grillkol. Märkningen har tillkommit eftersom mycket grillkol kommer från ohållbar eller illegal skogsavverkning och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den miljömärkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för fossilbränslen. Ett lätt val helt enkelt! 3. Så tänder du grillen Använd tändpapper och en eltändare. Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet negativt. Dessutom är paraffin ett miljögift som, om det kommer ut i naturen, kan vara mycket giftigt. Precis!! vem f-n har inte förbannat sig över grannen som överanvänder tändvätska och man blir rent hög av doften! Usch!! 4. Grilla rätt och gott! Att välja ekologiska och KRAV-märkta råvaror är inte bara ett sätt att bry sig om miljön, det är även ett sätt att hålla koll på vad dina nära och kära faktiskt får i sig. Att det även är ett enkelt sätt att få maten att smaka bättre gör ju inte valet svårare. Kom även ihåg att alltid försöka välja grönsaker som det är säsong för. 5. När du grillat klart Undvik onödiga kemikalier när du gör rent. Använd istället en enkel stålborste. Glöm inte att källsortera som vanligt, kolet hamnar i ”brännbart”. Mitt personliga tips är att när gallret svalnat så lägg det i gräset över natten. Då luckras skiten upp! Nästa gång du grillar så lägg på gallret en stund innan och när riktigt varmt borsta det med en stålborste. [caption id="attachment_17022" align="alignnone" width="700"] Rekokyckling med grillade jordärtsskockor, signerad Titti Qvarnström.[/caption] Grillade Rekokycklinglår med jordärtskockor och yoghurtdipp 4 personer Grillade kycklinglår • 4 Reko kycklinglår • ½ tsk salt • 1 krm ”5-spice” • rivet skal av 1 citron Gnid in kycklinglåren med salt, ”5-spice” och citronskal. Tänd grillen och grilla kycklingen tills den är genomstekt och mör. Grillade jordärtskockor • 1 kg jordärtskockor • 1 tsk salt • 1 msk smör Koka jordärtskockorna i saltat vatten (cirka 20 min). Dela skockorna med en gaffel. Smält smöret och pensla skockorna runt om. Grilla skockorna tills de är frasiga, pensla då och då med det smälta smöret. Tillbehör • ½ l turkisk yoghurt • 1 knippe plocksallad • citronklyftor • 1 gott surdegsbröd eller pitabröd Servera med naturell, fet turkisk yoghurt, plocksallad, citronklyftor och bröd. Recept: Titti Qvarnström Källa: Reko Foto: Patric Johansson