[caption id="attachment_24191" align="alignnone" width="700"] Enkelt recept på gravad lax med konjak. Servera med en hovmästarsås. Hemgjord eller köpt.[/caption] Konjaksgravad lax Antal: 6– 8 bufféportioner Tid: 20 minuter + gravning och ev tid i frysen 600 g fryst lax och tinad, gärna den tjockare mellanbiten, med skinn 1 ½ tsk krossad vitpeppar 3 msk salt 4 msk strösocker 1 dl grovhackad dill, ca 30 g ½ dl konjak Tillbehör ½ dl hackad dill, ca 10 g hovmästarsås Tips! Fakta vid egen gravning av lax: enligt livsmedelsverkets rekommendationer ska vildfångad lax som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas måste frysas i -18° i tre dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax ska inte behöva frysas, men såvida du inte vet exakta ursprunget så tycker jag att du ska frysa laxen. Vanligt koksalt, natriumklorid, passar bäst till gravning av fisk. Mineralsalt måste tillsättas i större mängd för att hämma bakterier lika bra och kan ge fisken dålig smak. Frys laxen efter gravning! Följ t.o.m steg nr 4 och frys sen in laxen väl förpackad. Ta upp i lagom tid inför servering. Dessutom är laxen lättare att skiva när den fortfarande är lite fryst. [caption id="attachment_24192" align="alignnone" width="700"] Gravad lax med konjak är enkelt att göra, men vill du inte ha konjak går det bra utan med.[/caption] Gör så här! Ta bort alla småben från laxen med en fiskpincett. Torka torrt med hushållspapper. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Blanda krossad vitpeppar, salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Både köttsidan och lite på skinnsidan. Klappa in 2/3 av dillen på köttsidan och resten på skinnsidan. Lägg laxen i en plastpåse i kylen och häll på konjaken. Lägg påsen i en form ifall påsen skulle läcka. Börja med köttsidan neråt. Vänd plastpåsen några gånger per dag och "massera" den lite. Efter två dygn, häll av vätskan som bildats, inklusive konjaken, och skrapa bort gravningen. Klappa in ny hackad dill när laxen ska serveras och skär laxen i tunna skivor. Servera gärna med hovmästarsås. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin FAKTA FRÅN LIVSMEDELSVERKET VID GRAVNING AV LAX: Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium.latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider). Det finns även andra metoder som innebär att odlingen görs säker, till exempel att odla fisken i recirkulerande system i en kontrollerad miljö. Eller med säkra utfodringssystem och uppfödningsmetoder som minimerar risken att parasiter infekterar fisken under odlingsperioden. För det senare krävs att odlaren verifierar övervakningsprogrammet och att detta är godkänt av kontrollmyndigheten.