[caption id="attachment_24240" align="alignnone" width="700"] Godaste silltallriken med 3 olika hemlagade sillsorter och 2 olika sorters lax. Perfekt till julbordet.[/caption] Börja gärna med den konjaksgravade laxen. Gillar du inte konjak kan du använda t.ex vodka eller ingen sprit alls. En klassiskt gravad lax med bara socker, salt, kryddor och massor av dill är gott det med. Gör den nu och frys in. Ta ut ur frysen dagen innan servering, men skär den när fortfarande lite fryst. Då är det lättare att skära tunna skivor. Konjaksgravad lax med hovmästarsås - RECEPT Min stekta inlagda sill blir bara godare av att stå och gotta till sig. Den kan du med fördel göra ca 5-6 dagar innan servering. Förvara i ett väl rengjort tillslutet kärl i kylen. Stekt inlagd sill - RECEPT Tredje rätten att sätta igång med är den inkokta laxen. Som den stekta sillen blir den också mer smakrik om den får stå lite längre. Bara att förvara i kylen. Gör den en vecka innan julafton. Citrusinkokt lax med romsås - RECEPT Den krämiga ört- och yoghurtsillen och löksillen med chili- och ingefära gör jag på 5-minuterssill och håller inte lika länge. Speciellt inte när krämig sås och andra ingredienser. Men 2-3 dagar innan julafton är inga problem. Krämig ört- och yoghurtsill - RECEPT Löksill med chili- och ingefära - RECEPT Lägg sen till ägghalvor, kanske någon kokt potatis, knäcke ost och en janssons så har du ett väldigt gott och vackert julbord. [caption id="attachment_24243" align="alignnone" width="700"] Julens godaste silltallrik med 3 olika sorters sill och 2 olika sorters lax, ägghalva och en nubbe.[/caption] Recept och styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin