Saffran- och mandelkaka med varma lingon Vill du ha en mildare smak så använd endast 1 kuvert saffran. • 12 bitar • 1 tim 400 g mandelmassa 3 ägg 2 kuvert saffran à 0,5 g 100 g rumstempererat smör 3 msk majsstärkelse 2 tsk bakpulver 1 dl flagad mandel, ca 30 g Varma lingon 1 pkt frysta lingon, 250 g ca 1 dl strösocker Servering lättvispad grädde ev flagad mandel 1.Sätt ugnen på 175°. 2.Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Vispa den porös tillsammans med ägg, saffran och smör. Tillsätt majsstärkelse och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet. 3.Häll upp smeten i en smörad och bakpappersklädd bakform med avtagbar botten, ca 24 cm i diameter. Strö över den flagade mandeln. 4.Baka i mitten av varm ugn i 35 minuter. Håll uppsikt då alla ugnar fungerar olika. Lite kladdig ska den vara när det är färdig. Låt svalna helt i formen och låt stå svalt någon timme innan servering, eller baka den dagen innan om tid. 5.Lägg lingon och socker i en kastrull. Värm på försiktigt till sockret har smält, ca 10 minuter. 6.Servera med lättvispad grädde och de varma lingonen. Garnera med lite extra flagad mandel om du vill. Dryckestips! Till min saffranskaka vill jag ha kaffe eller en starkvinsglögg. Eller varför inte både och? En glöggfavorit är Lucia. Mjuk och fyllig med mycket smak och doft av de typiska glöggsmakerna och en fin dos av choklad. Artnr 76504 på systembolaget, ca 89 kr/50 cl. Kan vara beställningsvara hos vissa. Recept: Sandra Palmqvist