[caption id="attachment_17855" align="alignnone" width="700"] Prova en ny smak på den gravade laxen i år. Ingefära och lime passar riktigt fint ihop med laxen![/caption] Ingefärs- och limegravad lax Normalt ska lax som ska ätas rå först ha varit fryst i 3 dygn. Undantaget är, enligt Livsmedelsverket, odlad lax. • ca 30 skivor gravad lax • 10 min + tid att grava 1 bit hel lax med skinn (utan fjäll), 800 g ca 7 cm färsk ingefära 10 hela vitpepparkorn skal av 5 limer 1 dl strösocker ½ dl salt Sandras enkla senapssås 1 dl farinsocker ½ dl kokt starkt kaffe 2 dl söt/stark senap 2 dl rapsolja salt och peppar Topping ½ dl finhackad persilja ev mer finrivet skal av tvättade limes 1.Dra bort eventuella ben från laxen och skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan. Torka av laxen. 2.Skala ingefäran och riv den fint. Mortla pepparkornen. Blanda ihop limeskal och pepparkorn med socker och salt, och klappa in i det på laxen. 3.Lägg laxen i en plastpåse och lägg den i en form, gärna med kant. Låt stå i tre dygn kylskåp för bästa smak. Vänd laxen ett par gången under gravningen. 4.Torka av kryddorna och frys laxen. 5.Senapssås: Lägg socker och ljummet kaffe i en skål och rör tills sockret löst sig. Tillsätt senap och vispa sedan ner oljan i en fin stråle tills det blir en tjock kräm. Smaka gärna av med salt och peppar. 6.Vid servering: Låt laxen halvtina och klappa in persiljan och ev mer limecest. Skär sen laxen i tunna skivor när den fortfarande är halvfryst (lättare att skära då) och låt tina helt innan du lägger upp på ett serveringsfat. Servera senapssåsen till. TIPS! Om du vill kan du göra laxen redan nu och frysa in. Perfekt om ni är många. PUSS//Sandra Av Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin