Broccomole – ett alternativ till guacamole Jag kommer ofta i kläm med folk som äter stora mängder avokado. Med dagens hälsobloggare och trendiga recept och bilder på avokadoglass, avokadotaost och gröna smoothies har konsumtionen av avokado rusat i höjd. Tyvärr så sker en del skogsskövling p.g.a det behövs mer odlingsmark. Avokadon är även en mycket törstig frukt och på vissa ställen i världen där avokadon odlas, främst i Mexico, riskeras lägre vattennivå p.g.a de stora odlingarna. Så ska vi sluta äta avokado? Det kanske vore det bästa, men vi kan kanske börja med att minska vårt användande. [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Härlig broccomole på lite avokado och en hel del broccoli. Smaksatt med chili, koriander, rödlök och lime. Supergott och mer klimatsmart![/caption] Sandras broccomole Antal: 6 pers Tid: 20 min 1 broccolistånd, ca 300g 1-2 mogna avokado 2 vitlöksklyftor (mer om du vill) ½-1 röd chili, t.ex spansk peppar ½ rödlök 1-2 limes, saft + cest salt & peppar färsk koriander, ca ½ dl (20g) Tips! Gillar du hetta använder du hela chilin + fröna. Annars börja med en ½ chili, inga frön och smaka dig fram. Tänk på att hettan växer fram. Skär broccolin i mindre bitar. Även stammen. Koka mjuk, d.v.s med litet tuggmotstånd, ej sönderkokt, och låt rinna av väl. Lägg i ett högt kärl tillsammans med limesaft + cest av 1 lime och mixa med en stavmixer till en halvgrov konsistens. Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Mosa den grovt och rör ihop med broccolin. Skala och riv vitlöken. Skala och hacka rödlöken fint. Hacka koriandern grovt. Hacka chilin fint. Vänd ner allt i avokado- och broccolimoset och smaka av med salt & peppar och eventuellt mer lime om du vill. Volia! Finfin broccomole väntar nu på att bli uppäten antingen till din Tex Mex middag eller som dippa till chips och grönsaksstavar på fredagsmyset! Recept: Sandra Palmqvist Bild i inlägg: Sandra Palmqvist