[caption id="attachment_19983" align="alignnone" width="654"] Mustigt och mättande bröd bakat på yoghurt, torkad frukt och nötter. Riktigt gott till julens cheddarost eller till ostbrickan.[/caption] Frukt- och nötbröd Frukt- och nötbröd hör julen till. Sirapen ger brödet både mustighet, smak och saftighet. Du kan även baka på mörk sirap om du vill. Antal: 1 bröd Tid: 1 timme 15 minuter Ingredienser 1 ½ dl ljus sirap 5 dl naturell yoghurt 3 % 5 dl vetemjöl eller rågsikt 3 tsk bakpulver 1–1 ½ tsk salt 2 tsk brödkryddor 2 dl torkade frukter och bär, t ex fikon, aprikoser, tranbär 3 dl blandade nötter, t ex valnötter, hasselnötter 1 dl frysta granatäppelkärnor Tips! Är du känslig för salt så minska mängden salt i receptet. Använd t.ex ½ tsk. Vill du ha mindre socker så byt ut sirapen mot t.ex lingonsylt eller äppelmos med låg sockerhalt. Ger både saftighet och sötma. Inget tillsatt socker alls? Beroende på hur sockerkänslig man är så finns det många alternativ. Vetemjölet kan bytas mot lite grövre mjöl, torkade frukten uteslutas och ersättas av frön och korn. Vissa hälsokostaffärer och hemsidor som säljer produkter för träning kan ha sockerfri sirap. Eller rårör dina egna lingon med ett sockerfritt alternativ som passar dig, och använd det för sötman och saftigheten i brödet. Gör så här! Sätt ugnen på 175°. Mät upp sirap och yoghurt i en skål. Blanda samman resterande ingredienser och rör sedan ner det i yoghurtblandningen. Granatäppelkärnorna kan röras ner frysta. Häll smeten i en avlång brödform, ca 2 liter, klädd med bakpapper. Baka i mitten av ugnen i ca 1 -1,5 timme. Känn med sticka att brödet ej är kladdigt i mitten. Täck över om det börjar se för mörkt ut. Låt svalna i sin form och stjälp sen upp det. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin