Fredagsmys med färstortilla - recept Sotad lax med citronhollandaise En enkel plockrätt som gärna får vara en del av lite mer mat. Bara två personer? minska mängden lax något, servera med en grönsallad och en bit surdegsbröd så har du en finfin fredagsmiddag! 4-6 portioner 30 minuter 400 g kallrökt lax i hel bit 1 tsk torkade dillfrön 1 tsk torkade fänkålsfrön 1 ½ tsk rött paprikapulver rapsolja Citronhollandaisesås 2 äggulor 75 g osaltat smör ½ citron saft + finrivet skal 1 nypa cayennepeppar Salt, peppar Garnering 40 g lax- eller forellrom TIPS! Inte bekväm med att slå din egen hollandaisesås? Köp färdig av bättre kvalité och pimpa själv med citroncest och kryddor. Ta av ev skinn och skär laxen i två längder. Blanda dillfrö, fänkålsfrö och paprikapulver och rulla laxen i kryddblandningen. Bryn snabbt alla sidor på laxen i en stekpanna i olja på medelhög värme. Kryddblandningen kommer ge ett något mörkare, "sotat" utseende på laxen. Skär i mindre bitar när kallnat. Citronhollandaisesås: Smält smöret på svag värme utan att det bryns och separera gulorna från vitorna. Frys in vitorna eller gör denna apelsinsallad med marängtopp till dessert. Vispa upp äggulor och citronskal + saft i en skål i ett vattenbad. Tillsätt det varma smöret i en fin stråle under kraftig vispning för hand. Undvik bottensatsen från smöret. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och ev mer citron. Servera laxen med sås, rom och hackad dill om du vill. Recept på surdegsbröd, steg för steg Recept & bild: Sandra Palmqvist