Frasig smördegspaj med ägg och spenat Antal: 4-6 portioner Tid: 30 minuter 1 smördegsplatta, 30x25 cm, cirka 250 g 6 ägg 200 g färsk spenat salt och peppar 1 ägg till pensling Tips! Denna paj/tarte är god ihop med all sorts lax. Gärna varmrökt- eller kallrökt. Det är även gott med 1-1 ½ dl riven lagrad ost. Lägg på den när du lagt på spenaten [caption id="attachment_24530" align="alignnone" width="700"] Denna frasiga smördegspaj kan du skära upp i den storleken du vill. Mindre bitar om den ska serveras på en buffè ihop med t.ex lax, kyckling, sallader, eller kallskuret. Lite större om den ska ätas bara som den är utan något mer till.[/caption] Gör så här! Sätt ugnen på 225°. Skär en linje i smördegen (inte hela vägen igenom) ca 2 cm från kanten, runtom hela plattan. Nagga mitten. Pensla hela plattan med ägg. Tillaga ca 10 minuter i varm ugn på 225°. Smördegen ska bli gyllenbrun och kanten du markerade ska höja sig. Ta ut, låt svalna och tryck ner mitten så det är kanterna som sticker upp. Lite som en form med en liten kant på. Sänk värmen i ugnen till 180°. Fräs ihop spenaten med lite smör, salt och peppar. Låt all vätska rinna av. Lägg på spenaten på tarten och knäck sedan äggen ovanpå. Tillaga i 180° i 10 minuter, äggvitan ska bli fast. Servera direkt. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin