[caption id="attachment_22826" align="alignnone" width="700"] Ljuvlig helgmeny med chevré och sparris till förrätt. Entrecote med kryddsmör och råstekt potatis till varmrätt och till dessert i denna trerättersmeny serveras en tarte tatin med persikor och lösvispad grädde. Mums![/caption] Meny med franska toner Getost med chili- och timjanslök, grön sparris och valnötter Tid: ca 30 min 4 port 250 g getost, ca 7 cm i diameter 1 dl valnötter 65 g rucola 12 st grön sparris smör eller olja till stekning Chililök 2 st rödlök ½ st färsk röd chilifrukt 1 msk smör ½ dl repad färsk timjan eller ca 1 msk torkad 2 msk honung salt och peppar Tips! Både valnötter och chililök går att förbereda 3 dagar före servering. Förvara nötterna torrt och svalt och chililöken i kyl, men värm på löken den innan du serverar. Om du köper din getost över disk, be dem skära den i 4 bitar. Om du skivar den själv, gör det när den är kylskåpskall med en varm kniv. Kniven får du varm genom att spola den i hett vatten. Torka den torr innan du skär osten. Gör om proceduren för varje ny skiva för snyggast snitt. Gör så här! Skär getosten i 4 skivor och lägg i rumstemperatur minst 1 1/2 timme innan servering. Chililök: Skala och skiva löken, hacka chilin. Ta bort kärnorna för mindre hetta. Stek lök och chili i smör. Tillsätt på slutet timjan och honung och smaka av med salt och peppar. Torrosta valnötterna gyllene på medelvärme i en stekpanna. Låt svalna och hacka grovt. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen och stek snabbt på medelvärme i en stekpanna med lite smör eller olja, 2—3 minuter. Fördela rucolan på 4 tallrikar. Lägg på sparrisen och sedan getosten, toppa med ljummen chililök och strö till sist strö över valnötterna. Ringla eventuellt över lite honung. [caption id="attachment_22827" align="alignnone" width="700"] Kryddsmöret har mycket smak och passar inte bara till entrecoteköttet. denna trerättersmeny kan du använda kycklingfilé med om du vill. tillbehören passar perfekt till det med.[/caption] Entrecote med café de paris-smör och råstekt potatis Antal: 4 port Tid: 50 minuter 4 st skivor entrecote à 125 g Kryddsmör 200 g mjukt smör 2 st vitlöksklyftor ½ dl hackad persilja ½ dl färsk hackad dragon eller 1/2—1 msk torkad ½ tsk malen cayennepeppar 1 msk dijonsenap 1 tsk worcestershiresås 2 msk tomatpuré ½ tsk salt Tillbehör 400 g fast potatis salt och peppar ugnsbakade tomater, se recept Tips! Ugsnbakade tomater: Lägg 400 g tomater på kvist i en ugnsfast form, ringla över lite olja och strö över en nypa av vardera salt, svartpeppar och strösocker. Tillaga i ugn på 225° i 10-15 minuter. Smöret går bra att förbereda och förvara i kyl. Potatisen kan du steka nästan helt klart 1-2 h innan. Lägg potatisen sen i en ugnsform och tillaga klart i varm ugn på 225° i cirka 15 minuter, t.ex när du gör tomaterna. Under tiden potatis och tomat är i ugnen, tillagar du köttet och låter det vila en stund innan servering. Gör så här! Torka av köttet och låt det bli rumstempererat. Lägg smöret till kryddsmöret i en skål. Skala och riv ner vitlöken och tillsätt resterande ingredienser till kryddsmöret. Vispa gärna ihop med elvisp. Låt stå i rumstemperatur eller svalt, men ej i kyl, fram till servering. Om du förbereder för någon dag framåt, förvara i kyl i form av en rulle eller spritsa ut små toppar på bakpapper. Skär potatisen i 1/2 cm tunna skivor. Stek gyllene och mjuka i omgångar i en stekpanna på medelvärme med olja, salt och peppar. Grilla eller stek köttet på hög värme cirka 2 minuter per sida. Servera med kryddsmöret, råstekt potatis och ugnsbakade tomater. [caption id="attachment_22828" align="alignnone" width="700"] Kan det bli mer franskt än så här? Avsluta din franska trerättersmeny med en hemlagad tarte tatin med persikor. Jättegott![/caption] Tarte tatin med persika Tid:ca 30 minuter 4 port 500 g persikor eller 1 burk inlagda, ca 300 g 1 st vaniljstång 100 g smör 1 dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 pkt smördeg, ca 250 g Tips! Tarte tatin är en dessert baserad på pajdeg eller smördeg, frukt eller bär och karamelliserat socker. Förbered genom att ta ut allt du behöver efter det att förrätten serverats. Dela frukten, mät upp smör och socker, dela och skrapa ur vaniljstången. Så kommer det att gå snabbt när du sen ska göra desserten. Tarte tatin är ju godast nygjord. Gör så här! Sätt ugnen på 200 Dela persikorna och ta bort kärnan. Skär i tunna halvmånar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Dela stången på mitten. Smält smöret på låg värme i en gjutjärnspanna som tål ugn och rör ner socker, sirap, urskrapade vaniljfrön och den delade vaniljstången. Låt smälta ihop på låg värme. När sockret börjar se karamelliserat ut, efter ca 10 minuter, ta av stekpannan från värmen och lägg ut persikoskivorna i sockret. Jämna till smördegen så att den blir mer rund än rektangulär. Det gör inget om kanterna är ojämna och lite tjockare. Lägg degen ovanpå persikorna. Grädda i mitten av ugnen i 20—25 minuter. Ta ut och låt svalna innan du vänder tarten upp och ner på en tallrik eller fat. Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljglass. [caption id="attachment_22829" align="alignnone" width="700"] Att avsluta din trerättersmeny med en tarte tatin är perfekt. Trots socker och smör så är den inte så tung. Men servera gärna med vispad grädde eller glass ändå.[/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö