[caption id="attachment_25004" align="alignnone" width="700"] Foccacia är ett enkelt och ganska snabbt bröd att baka. Ät det gärna ganska nybakat och ljummet. I denna foccacia har jag oliver, lök och rosmarin som topping ihop med olivoljan och flingsalt. Du kan även använda tomater, kokt potatis, timjan eller bara ha olivolja och flingsalt.[/caption] Foccacia med rosmarin, lök och oliver Supergott med en klick vispad crème fraiche på och passar utmärkt till kräftskivan. Antal: 1 bröd Tid: 1 timme 30 minuter 25 g jäst 3 dl fingervarmt vatten 3/4 dl olivolja 2 msk ljus sirap eller honung 1 tsk salt 6–7 dl vetemjöl, luftigt uppmätt Topping 50 g gröna kärnfria oliver 4 färska rosmarinkvistar 1 rödlök 1 msk olivolja 1–2 msk flingsalt Gör så här! Smula ner jästen i en bunke och rör ut med med vatten, olivolja, honung och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg, gärna i en bakmaskin, och låt degen knådas i ca 5 minuter. Täck över degbunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, ca 40 minuter. Olja in eller klä en rektangulär form, ca 25x30 cm, med bakpapper. Lägg i degen och tryck ut den i hela formen. Knåda eller kavla inte! Låt jäsa under handduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°. Låt oliverna rinna av. Klipp rosmarinen i mindre kvistar. Skala och skiva rödlöken. Tryck ner fingertopparna i degen så att det blir en massa "hål", ringla över olivoljan, strö över flingsalt och tryck ner oliver, rosmarin och lök. Baka brödet i nedre mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10-15 minuter. Håll uppsikt, alla ugnar fungerar olika. Godast att äta när nybakat och ljummet. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin