[caption id="attachment_23247" align="alignnone" width="700"] Krämig saffranskryddad fiskgryta med chili, vitt vin och handskalade räkor. servera gärna med en aioli och ett surdegsbröd.[/caption] Krämig fiskgryta med saffran och handskalade räkor Krämig och underbar gryta. Vill du göra den ännu matigare, ha i några fler rotfrukter som potatis och rotselleri, ca 300 g. Eller servera kokt ris vid sidan av. Antal: 4 port Tid: 45 minuter 500 g lax, torsk eller annan vit fisk, färsk eller fryst 500 g räkor med skal (ca 300 g skalade) 2 st gula lökar 1 st fänkål 2 st morötter 4 st vitlöksklyftor olja eller smör 2 pkt saffran à ½ g 1 tsk torkade chiliflakes 2 dl vitt vin 3–4 dl räk- och fiskbuljong 400 g krossad tomat 3 dl matlagningsgrädde salt och peppar ev dill Räk- och fiskbuljong räkskalen 4 dl vatten 1 st fiskbuljongtärning eller ½ dl konc fiskfond [caption id="attachment_23248" align="alignnone" width="700"] Det lönar sig att skala räkorna själv till fiskgrytan. Räkorna smakar mer och du får en god grund till en egen räkbuljong.[/caption] Tips! Gott till är en saffranssmaksatt yoghurt eller naturell crème fraiche eller smetana. Och surdegsbröd. Gör så här! Använder du färsk fisk, ta bort ben och putsa bort hinnor. Använder du fryst så låt den halvtina. Lättare att skära när semifryst. Skär fisken i 2x2 cm stora bitar. Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkor och fisk åt sidan. Buljong: Lägg räkskalen i en kastrull, täck med vattnet och tillsätt buljongtärning eller fond. Låt koka under lock i 20 minuter. Sila och ställ åt sidan. Skala löken och hacka den fint. Ansa fänkål och morot och skär i mindre bitar. Skala och riv vitlöken. Låt grönsaker och lök svettas med olja eller smör under omrörning ca 5 minuter i en vid kastrull eller traktörpanna. Tillsätt saffran och chiliflakes. Häll på vinet och låt det sjuda in några minuter. Tillsätt buljong, krossad tomat och grädde. Låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, lägg ner fisken i grytan, på med ett lock och låt fisken småputtra klart. Det tar ca 5 minuter. Strö över de skalade räkorna och eventuellt dill precis vid servering. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Helene Linsjö