[caption id="attachment_22444" align="alignnone" width="700"] Krämig soppa på gröna ärtor och avokado med rökt lax och pocherat ägg är en underbar förrätt att bjuda mamma på.[/caption] Kall avokado- och ärtsoppa med lax och ägg Antal:4 port Tid: 30 minuter 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1 msk olja ½ dl mousserande vin ½ liter kycklingbuljong 3 dl vispgrädde 2 dl frysta gröna ärter, tinade 125 g avokado salt och peppar Pocherat ägg 4 st ägg 1 tsk vinäger ½ tsk salt Servering 200 g kallrökt lax 4 msk rostad lök Tips! Ska soppan serveras till många? Servera ur en soppterrin eller bringare. Tänk på att viss rostad lök innehåller gluten, så kolla innehållsförteckningen om du ska serva en glutenintolerant. Byt ut vispgrädden mot matlagningsgrädde, crème fraiche på 5 % eller mer buljong för en magrare variant av soppan. 125 g avokado motsvaras av 1 färsk avokado eller en halv förpackning fryst, tinad. Gör så här! 1. Skala och hacka lök och vitlök och fräs mjukt i olja i en kastrull. Tillsätt vin och buljong. Låt det koka upp. Häll sedan på vispgrädden och låt sjuda i 10 minuter. 2. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt ärter och avokado. Koka ej soppan, då tappar den sin gröna färg. Mixa ihop med stavmixer. Salta och peppra. Ställ att svalna och kyl sedan om den ej ska ätas samma dag. Låt stå ute 20 minuter innan servering. 3. Portionera laxen, ca 50 g per person. Ställ åt sidan och påbörja pocheringen av äggen. Detta ska göras så nära servering som möjligt. 4. Pocherat ägg: Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt vinäger och salt. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Sätt snurr på vattnet med hjälp av en sked, sänk försiktigt ner koppen med ägget mot vattnet och låt ägget glida ner i vattnet. Sätt lite snurr igen på vattnet, så att ägget åker runt längsmed kastrullens kant. Låt sjuda i 2–4 minuter. Vitan ska stelna och gulan ska vara härligt krämig. Ta upp med en hålslev. 5. Lägg lax och ägg i sopptallrikar. Häll på soppan och garnera med lite rostad lök om du vill. [caption id="attachment_22447" align="alignnone" width="700"] Halstrad torskrygg med lagom syrlig citronsås, grön sparris och ett ljuvligt potatisstomp. En utsökt middag att bjuda mamma på.[/caption] Torsk med citronsås, stompad potatis och grön sparris Antal:4 port Tid: 45 minuter 4 st bitar torskrygg à 125 g smör eller olja till stekning 2 dl crème fraiche 2 dl fiskbuljong av konc fond eller tärning 1 st citron, saft och finrivet skal salt och peppar Stompad potatis 500 g potatis 50 g smör 2 dl matlagningsgrädde ½ dl hackad dill, ca 10 g Tillbehör 12 st gröna sparrisar 1 tsk olja eller smör Tips! Magrare? Servera kokt potatis eller pressad potatis istället för stomp. Och använd magrare mejeriprodukter till såsen. Gör så här! 1. Torka av torsken och salta den lätt. Koka potatisen i lättsaltat vatten. 2. Låt crème fraiche och buljong sjuda upp i en gryta. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Tillsätt i grytan och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan. 3. Stompad potatis: Värm upp smör och grädde i en kastrull. Häll av vattnet från potatisen och stompa sönder den med potatisstöt eller en ballongvisp. Låt det vara bitar kvar. Rör ner vätskan och dill, smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och håll varmt. 4. Stek torsken i matfettet med skinnsidan neråt. När den börjar bli gyllene i kanterna, efter ca 3 minuter, vänd och stek 3–4 minuter till. Ta upp och låt vila, till exempel i ugnen på 90–100° de minuterna du färdigställer det andra. 5. Lägg ner sparrisen i samma panna med valfritt matfett och halstra i ca 2 minuter. 6. Servera torsken med stompad potatis, sparris och citronsås. [caption id="attachment_22448" align="alignnone" width="700"] En fin mors dag efterrätt! Len parfait med kokos, lemoncurd och chokladdoppade jordgubbar.[/caption] Parfait med kokos, vit choklad och lemon curd - en mors dag efterrätt Antal:4 port Tid: 30 minuter 3 st äggulor ½ dl florsocker 2 ½ dl vispgrädde 2 dl lemon curd 50 g vit choklad 1 dl kokosflingor Tillbehör jordgubbar [caption id="attachment_22452" align="alignnone" width="700"] Svenska jordgubbar doppade i lite smält vit choklad och rullade i kokos är supergott! Det är även gott till ett glas bubbel. Just saying.[/caption] Tips! Extra gott och lyxigt är att doppa jordgubbarna i smält vit choklad och kokos och servera till. De är dessutom väldigt goda ihop till bubbel. En ganska söt, men ändå fräsch parfait. Vill du ha mindre sött så ta mindre lemon curd och vänd ner finrivet skal av citron istället. Går även bra att byta ut hälften av grädden mot grekisk yoghurt för lägre fetthalt på parfaiten. Vispa ner yoghurten mot slutet när du vispar grädden. Extra gott är det att rosta kokosen. Gör så här! 1.Vispa ägg och florsocker pösigt i en skål. Vispa sedan grädden likadant i en annan skål. Vänd ihop. 2. Mjuka upp lemon curden genom att värma den försiktigt. Finhacka chokladen. 3. Vänd ner lemoncurden slarvigt i smeten tillsammans med kokos och choklad. 4. Lägg upp i portionskoppar eller en form som rymmer ca 1 1/2 liter. Frys i minst 3 timmar. 5. Rumstemperera gärna parfaiten 30 minuter innan servering. Ännu mer gott till mors dag nedan! Jag rekommenderar varmt min mammas småkakor. Supergoda! Och mammasvissen med rabarber är ljuvlig. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö