[caption id="attachment_23239" align="alignnone" width="700"] Färska vårrullar på grönsaker med en jordnötssås på kokosmjölk. Även kallade vietnamesiska vårrullar. Vegetariskt och veganvänligt.[/caption] Vegetarisk vårrulle med jordnötssås Höstens grönsaksskörd strimlas och försluts i en vårrulle. Tillsammans med lite papaya. Nu är det så att du kan ha i precis vad du vill. Även skaldjur och fisk om du inte vill ha det vegetariskt eller veganskt. Antal: 4 port Tid: 30 minuter 1 st stor morot 2 st rödbetor 1 st papaya 8 st rispapper 1 kruka färsk koriander Jordnötssås ½ st gul lök 2 st vitlöksklyftor olja till stekning 1 dl jordnötssmör crunchy 2 dl kokosmjölk 1–2 tsk stark chilisås, t ex sriracha 1 tsk socker 1 tsk japansk soja Tips! Ingen jordnötsfantast? Blanda istället en sås av 1 dl japansk soja, ½ dl sesamolja, lite riven vitlök, finrivet skal och saft av 1 lime, lite hackad koriander och ½ finhackad spansk chili. Supergott och dessutom en lite lättare sås än jordnötssåsen. På paketet till rispapper står det att de ska doppas i kokt vatten, men jag tycker man har mer kontroll om vattnet är kallt. Då mjuknar inte rispapperet för fort och går sönder. Är ni både veganer, flexiterianer i familjen så sätt fram skålar med fyllningar så får var och en göra sina rullar själv. Förbered såserna och lite extra grönsaksstavar att knapra på under tiden om hungern slår på för hårt. Gör så här! Jordnötssås: Hacka löken fint och riv vitlöken. Fräs mjukt i lite olja och tillsätt resterande ingredienser. Låt sjuda under omrörning 5–7 minuter. Smaka av. Skala morot och rödbetor och strimla fint. Skär av skalet från papayan och strimla fruktköttet. Doppa rispappersrundlarna i kallt vatten tills de är mjuka, gärna ett åt gången. Fördela grönsakerna i mitten på det mjuka rispappret och rulla ihop en och en tillsammans med lite koriander. Servera med jordnötssåsen. [caption id="attachment_23240" align="alignnone" width="700"] Servera gärna med lime till. Supergott![/caption] Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö