[caption id="attachment_22671" align="alignnone" width="700"] Tarte tatin på persikor är både enkelt och gott. servera med en klick vispad grädde.[/caption] Tarte tatin med persika Antal: 4 port Tid: 30 minuter 500 g färska persikor eller 1 burk inlagda, ca 300 g 1 st vaniljstång 100 g smör 1 dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 pkt kyld smördeg, ca 250 g Tips! Tarte tatin är en dessert baserad på pajdeg eller smördeg, frukt eller bär och karamelliserat socker. Gör så här! Sätt ugnen på 200 Dela persikorna och ta bort kärnan. Skär i tunna halvmånar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Dela stången på mitten. Smält smöret på låg värme i en gjutjärnspanna som tål ugn och rör ner socker, sirap, urskrapade vaniljfrön och den delade vaniljstången. Låt smälta ihop på låg värme. När sockret börjar se karamelliserat ut, efter ca 10 minuter, ta av stekpannan från värmen och lägg ut persikoskivorna i sockret. Jämna till smördegen så att den blir mer rund än rektangulär. Det gör inget om kanterna är ojämna och lite tjockare. Lägg degen ovanpå persikorna. Grädda i mitten av ugnen i 20—25 minuter. Ta ut och låt svalna innan du vänder tarten upp och ner på en tallrik. Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljglass. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö