[caption id="attachment_22490" align="alignnone" width="700"] Lättbakad rund tårta med både kaka och maräng som botten. Fylld med rabarberkompott, vispad grädde och färska jordgubbar.[/caption] Marängtårta med jordgubbar och rabarber Antal: 12 bitar Tid: 2 timmar 100 g smör, mjukt och rumstempererat 2 dl strösocker 5 st äggulor 2 ½ tsk bakpulver 2 dl vetemjöl 1 dl mjölk Mandelmaräng 5 st äggvitor 2 dl strösocker 1 dl mandelspån Kompott 250 g rabarber ½ liter jordgubbar, 250–300 g 2 dl gelésocker multi Garnering 3 dl vispgrädde ½ liter jordgubbar citronmeliss ev mandelspån Tips! Jag använder gelésocker multi för jag vill ha en fastare konsistens utan att använda animaliskt gelatin. Går att använda syltsocker med. Men vill man ha fastare konsistens krävs det något mer syltsocker och ev längre koktid och det blir inte alltid exakt samma resultat, beroende på både rabarberns syra och jordgubbarnas sötma och vätska. När du gör kompotten, smaka av sötman och sätt gärna in ett litet prov i kylen så du ser hur konsistensen innan du tar undan all kompott. Om kompotten är för hård, tillsätt lite vatten. Om den är för lös, tillsätt lite mer gelésocker. Det går utmärkt att servera tårtan utan att lägga ihop den. Fördela då grädde och kompott på toppen av båda bottnarna. Vill ha du extra mycket kompott i kakan så gör 1 1/2 eller dubbel sats! Gör så här! Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna och vispa lite till. Tillsätt resterande ingredienser och vispa ihop allt snabbt till en slät smet. Fördela smeten i två bakpappersklädda och smorda springformar, ca 25 cm i diameter. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 150°. Maräng: Vispa äggvitorna riktigt pösigt med rengjord elvisp i en väl rengjord skål. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast, vit maräng. Bred ut marängen jämnt ovanpå sockerkakssmeten och strö över mandelspån. Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Marängen ska bli fint gyllene. Låt tårtan svalna helt i formen innan du tar loss den. Kan med fördel bakas dagen innan du ska lägga ihop tårtan. Förvara då i rumstemperatur. Kompott: Ansa jordgubbar och rabarber och skär i mindre bitar. Lägg ner i en kastrull och ge ett uppkok under omrörning. När lite vätska kommer och det "sjuder" lite, tillsätt då gelésocker och följ instruktionerna på förpackningen. Sätt svalt och låt kallna helt. Vispa grädden och lossa tårtbottnarna från formarna med hjälp av en matkniv. Lägg vispad grädde och den mesta kompotten på nedersta bottnen. Lägg på botten två, mer grädde och resterande kompott. Garnera gärna med färska jordgubbar och citronmeliss. Och eventuellt mer mandelspån om du vill. [caption id="attachment_22492" align="alignnone" width="700"] Får det lov att vara en bit tårta?[/caption] Andra smarriga fyllningar är: 4 dl lemon curd, rostad kokos, vispad grädde, jordgubbar. 4 dl karamelliserad mjölk eller fast kolasås, hackade salta jordnötter, vispad grädde och jordgubbar. 4 dl apelsinmarmelad, apelsinfiléer av 3 apelsiner (använd skalet finrivet i den vispade grädden) och 1 dl hackad mörk choklad. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö