[caption id="attachment_20197" align="alignnone" width="662"] Chark och ost funkar precis lika bra på en lördagsmiddag som en 3-rättersmeny.[/caption] De bästa middagarna jag haft eller varit bjuden på, så har det inte bjudits på komplicerade anrättningar eller matlagningskonster. Jag skulle ljuga om jag skrev att jag älskade plockmat. Jag är helt galen i plockmat! Inte stora vulgära buffeér, utan riktigt bra ostar, oliver, röror och surdegsbröd. Gärna i sällskap av härliga charkprodukter. Så här gör du en riktigt bra charkbricka Grundregeln: "more is more, less is poor" Välj ut 3-4 riktigt bra, av vardera, ostar och charkuterier: hårdost, mjuka "dessertostar", kittost, blåmögelost, ko, get, buffel. Endast din fantasi som sätter gränserna. Om möjlighet, besök gärna en ostbutik. Sen har du lufttorkade skinkor av olika slag, varm- och kallrökta korvar, salamis. Här finns idag också en stor variation. Nötkött, gris, vilt, fågel etc, etc. Fyll sen på med olika sorters kex: salta, söta, med smak, surdeg, grova. Ett nybakat surdegsbröd med riktigt smör är som grädde på moset till en ost- och charktallrik. Köp från bageriet, eller om ork och lust finns, baka eget. Grundrecept - surdegsbröd med råg Nu i vintertid när våra svenska bär och frukter är sparsmakade med sin närvaro, så satsa på exotisk frukt eller använd frukt och bär från frysen (hoppa vindruvorna). Våra svenska äpplen är dock underbara att klyfta ner och sjuda ihop med lite honung och ett uns vanilj, som komplement till brickan. Rostade nötter serverar jag alltid när jag har ost och chark. Härlig textur och smak till ost. Oliver Röror. Gör dina egna eller köp färdiga. Kronärtsskockskräm, tapenade, creme friache med riven västerbottenost. Glöm inte några grönsaker. T.ex morot och blomkål. Nu borde du ha allt för en enkel, men rejäl plockmatsbuffé. Bästa vinet till en charkbricka Som du vet gillar jag vin, och det är till 99,99% jag alltid dricker det till min ost. [caption id="attachment_20201" align="alignnone" width="299"] Kryddig doft med inslag av fat. Smak av torkade körsbär, choklad och ett uns lakrits. Perfekt till ost![/caption] Fruktigt och samtidigt fylligt rödvin, med smak och doft av torkade körsbär, choklad och lite fat. Ganska markant fruktsyra, men ändå mjuk och mild. Passar extra fint till den färska tremjölksosten ”La Tur” av både get- ko- och fårmjölk eller en ”Robiola” smaksatt med färsk tryffel. Prata gärna med personalen på systembolaget. De flesta har mycket kunskap. Klicka på länken för att komma till systembolagets sida - Barolo DOCG, Piemonte, Italien, 2014, ca 189 kr/75 cl. Druvsort Nebbiolo, alkoholhalt 14,5%. Artnr: 76420-01 Puss och trevlig helg! Missa inte: Varm brieost med ugnsbakade vindruvor - RECEPT