Enkel helgmeny till far [caption id="attachment_24072" align="alignnone" width="700"] Kallrökt lax på tallrik med en len ostkräm, stekta krutonger av kavring och dill. En enkel förrätt som passar utmärkt till fars dag. Foto Sophie Håkansson[/caption] Kallrökt lax med ostkräm, kavringkrutonger och dill Antal 4 portioner Tid 20 minuter 200 g kallrökt lax 150 g fetaost eller svensk salladsost 1 dl creme fraiche salt peppar 2 skivor kavring 1 tsk smör 2 msk hackad dill 2 msk olivolja Gör så här! Skär bort fettet från laxen (det bruna) och sätt laxen åt sidan tills servering. Smula ner osten i creme fraichen och rör ihop. Smaka av med salt och peppar. Tärna kavringen och stek knaprig i smör, lite salt och peppar. Låt torka på en bit hushållspapper. Vid servering lägg upp på tallrik och toppa med dill och ringla över olivolja. [caption id="attachment_24076" align="alignnone" width="700"] Baconinlindad fläskfilé med rotfrukter, selleripuré och en portvinssky är en trevlig och enkel rätt att servera som en del av en helgmeny till far på hans dag. Och alla andra helger med för den delen. Foto Sophie Håkansson[/caption] Baconlindad fläskfilé med, rotfrukter, selleripuré och lingon En riktig goding till varmrätt. Sältan från baconet sätter bra smak på köttet och ihop med den mjälla och lena selleripurén och syrliga lingonen är det en fullträff. Antal: 4 portioner Tid: 1 timme 30 minuter Baconinlindad fläskfilé med rotfrukter 1 st fläskfilé, ca 600 g 1 pkt bacon, ca 150 g salt peppar 500 g rotfrukter, t.ex morot, potatis, rotselleri 4 st rödlök Rotselleripuré 1 st rotselleri, ca 500 g 2 dl matlagningsgrädde 2 dl kycklingbuljong 2 msk smör Portvinssky 1 st gul lök 1 tsk smör 3 dl portvin ½ dl kalvfond 2 dl vatten 1 1/2 tsk majsstärkelse till ev redning Rårörda lingon 250 g frysta lingon 1-½ dl strösocker Tips! Steg 1 och 2 kan du fullfölja dagen innan och förvara allt i kyl. Låt det stå i rumstemperatur 40 minuter innan du sätter det i ugnen. Purén, skyn och lingonen kan du göra 2 dagar innan servering. Förvara i kyl. Värm på vid servering. Låt lingonen stå i rumstemperatur 40 minuter innan servering så inte de inte är kalla vid servering. [caption id="attachment_24077" align="alignnone" width="700"] Gillar pappa inte fläskfilé kan du använda kyckling istället. Följ receptet, fast använd 4 stycken kycklingbröst. Foto Sophie Håkansson[/caption] Gör så här! Putsa köttet fritt från ev hinnor. Salta och peppra och rulla in köttet i bacon. Lägg på ugnsplåt. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, skala och dela löken. Lägg detta runtom köttet med lite olja, salt och peppar. Tillaga i varm ugn på 225° i 15 minuter. Sänk sen temperaturen till 125° och tillaga tills innertemperaturen är 68°. Ca 30 minuter. Låt köttet vila. Då stiger temperaturen de sista graderna och du undviker torrt kött. Puré: skala och tärna sellerin i ca 1x1 cm bitar. Lägg i kastrull med matlagningsgrädde, buljong och smör. Låt sellerin koka mjuk och vätskan ska reduceras till hälften, utan lock. Mixa sen slät med en stavmixer. Portvinssky: skala och hacka löken fint. Fräs gyllene i smör i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda 10 minuter. red av med maizena om du vill. Rårörda lingon: rör ihop frysta lingon med socker. låt stå i rumstemperatur tills servering. Rör runt då och då. Gott i glaset! De fruktiga nyanserna av körsbär och jordgubbar går väl ihop med den lite söta portvinsskyn och syran från lingonen. Vinets kryddighet och fatkaraktär balanseras ihop med baconet och hela rätten får en ljuvlig mustighet. Ta lite av allt på gaffeln och njut ihop med vinet. Brunello di Montalcino Val di Suga, Toscana, Italien, 2013 Nr: 42302, 259:- Druvsorter: 100% Sangiovese Grosso Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Sophie Håkansson