[caption id="attachment_22966" align="alignnone" width="700"] Jordgubbsgrottor är perfekt som det sista sommarbaket. Om du kan få tag i jordgubbar så gör din egen sylt, annars köp färdig jordgubbssylt.[/caption] Farbror Åke har jag skrivit en del om. Jag är uppväxt med hans kakor och bröd som vi brorsbarn fick fri tillgång till när vi var hälsade på i hans olika bageri och konditorer i Malmö. I tonåren var där faktiskt en period där jag inte ens kunde titta på ett wienerbröd. Så många hade jag ätit. De flesta jular bjöd farbror Åke in till julbak i hans bageri. Det skvättes mjöl, bakades pepparkakor, koktes klenäter och sattes ihop pepparkakshus. På kvällen var det stort julbord med minst 50 personer. Både vuxna och barn, släkt och vänner. Även i vuxen ålder deltog jag i denna tradition. På sommaren var det samma upplägg fast kräftskiva och då förstås inget julbak. Men släkt och vänner till Åke samlades. Han kunde vara säregen och envis, men alltid väldigt, väldigt generös både med bjudningarna och om man behövde hjälp. Som sagt. Utan honom nog inte så många tårtor som hade levererats hela. Farbror Åke hjälpte mig även med många bröllopstårtor som jag gjorde när jag jobbade som egen företagare och drev cateringfirma utöver mitt heltidsjobb. Och i mitt förråd här hemma huserar jag drygt 500 st kakformar av olika dess slag som jag köpte av honom när han beslöt sig för att gå i pension. Farbror Åke har lärt mig mycket. Framförallt har han gett mig många fina mat- och bakminnen. För detta är jag evigt tacksam. Sov gott Åke. Och hälsa pappa. Vi ses♥. Jordgubbsgrottor Dessa grottor blir härligt stora! Ca 3 cm höga och 5 cm i diameter. Vill du ha mindre kakor? Gör dem hälften så stora så får du dubbelt så många! Antal: 14 st 250 g smör, rumstempererat 1 dl socker 1 tsk bakpulver 4 1/2 dl vetemjöl Fyllning 1 liter färska jordgubbar 2 1/2 dl syltsocker Tips! Sylt som blir över förvaras helst i kyl när den är öppnad. Gör gärna sylten någon dag innan du ska baka. Givetvis går det bra med färdigköpt sylt! Både sylt och deg går bra att förbereda någon dag och förvara i kyl. Går även bra att frysa båda. Funkar även att mosa ihop jordgubbarna med lite socker, alltså utan att koka bären. Men då krävs det lite längre tid i ugnen så att bären torkar upp i mitten och inte släpper vätska. Tar lite längre tid, men du får lika goda kakor fast med lite mindre socker. Täck över kakorna i ugnen om de ser mörka ut. Gör så här! Fyllning: Ansa och dela jordgubbarna. Koka ihop i en kastrull med syltsocker ca 10 minuter. Skumma av väl och häll upp på väl rengjord burk. Låt svalna. Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och socker mjukt. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner det i smeten. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 20 cm lång. Skär i 14 bitar, rulla till bollar och lägg i passande formar med stabil kant. Gör en grop i varje boll med mjölad tumme och lägg i en klick jordgubbssylt. Sätt formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 18–20 minuter. Låt svalna. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin