[caption id="attachment_25963" align="alignnone" width="700"] En långpanna med mandelmassa och rabarber där smeten bara rörs ihop är ett enkelt och gott bakverk med rabarber.[/caption] Vad kan man göra med alla sina rabarber? Det här kan du göra med dina rabarber! Rabarbern är faktiskt en grönsak. Och en lättskött sådan. Det är en perenn dessutom, så när väl satt i jorden återkommer den varje år. Vanligaste sorten heter Victoria och har mer grönt än rosa färg på fruktköttet och den som jag är uppväxt med. Rosenhagen och Elmblitz har mer röd/rosa färg och lite mindre syrlig smak. Finns ca 100 olika sorters ätliga rabarber. Det är skaftet man äter och den smakar friskt och syrligt och mår bäst av att kombineras med sötma. Oftast använd i bakverk, men även i matiga och kryddiga chutneys och maträtter. Och hur många har inte tuggat på en rabarberstjälk doppad i strösocker som barn? Rabarbern ska helst tillagas en kort tid om man vill bibehålla den rosa färgen, men häng inte läpp om mer grön än rosa, smaken blir god ändå. Och den går utmärkt att frysa ansad och skivad. Nyskördad håller den ca en vecka i kyl, gärna inlindad i en fuktig kökshandduk. Ännu mer tips? På min Instagram ligger en kort film med en superenkel dessert med inlagda rabarber och vit chokladkräm. RABARBERKETCHUP MED CHILI - RECEPT Långpanna med rabarber och mandelmassa Rör ihop smeten, grädda och skär upp i rutor – så enkelt. Rabarber och mandelmassa gör långpannekakan extra saftig. 16 bitar 45 minuter 400 g mandelmassa 1 citron, finrivet skal 1/2 dl blå vallmofrön 3 ägg 200 g färska rabarber 2 1/2 msk potatismjöl 3 msk florsocker Tips! Även när kakan är bakad, så är den fuktig precis där rabarbern ligger, och kan vara lite trixigt att skära kakan, men det gör inget. Kakan smakar gott ändå. Även att rabarberkakan är glutenfri, och bara bakad med mandelmassa och ägg, kan göra att den är lite svår att skära. En klick vispad grädde är gott till. Kakan är inte så söt trots mandelmassan. Om du vill ha sötare kaka så tillsätt 3/4 dl strösocker i smeten. RABARBERKOMPOTT MED VANILJPARFAIT - RECEPT Gör så här! Sätt ugnen på varmluft 175°. Riv mandelmassan på den grova sidan på ett rivjärn. Det är lättare att riva mandelmassan om den legat i kylen någon timme. Riv citronskalet fint och lägg i en skål med mandelmassan, vallmofrön och ägg. (och om du vill ha sötare kaka, tillsätt sockret här). Vispa ihop smeten med elvisp, börja på lägsta hastigheten och öka allt eftersom smeten blir fluffigare och jämnare. Lägg smeten i bakpapperklädd rektangulär form, ca 25x20 cm. Skölj och skiva rabarbern, ca 1/2 cm bitar. Vänd ihop med potatismjöl och florsocker Lägg rabarbern ovanpå kaksmeten. Baka kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Håll koll, alla ugnar fungerar olika. Kakan ska bli fint gyllene och ha "satt sig". Låt kakan svalna helt, skär den sedan i rutor. Kycklingpanna med rabarber och bacon - RECEPT Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin