Dags för World Cheese Awards i Bergamo World cheese awards, även kallat WCA arrangeras av Guild of fine food. Tävlingen var i fjol i Norge, men i år kommer den att hållas på, och vara en del av, FORME cheese festival i Bergamo, Italien 17-20 oktober. En 4-dagars festival och hyllning till italiensk ostproduktion. FORME cheese festivalen beräknas ta emot drygt 40 000 besökare. På plats finns försäljning av ost, paneler, provningar och även en utställning på de 31 tidigare vinnare i world cheese awards kommer att finnas på Palazzo della Ragione. WCA-tävlingen i sig är unik och den största av sitt slag i världen! [caption id="attachment_23262" align="alignnone" width="700"] Bild från world cheese awards (WCA) i Bergen 2018 i Norge.[/caption] Vem tävlar? Det är rekordmånga tävlande 2019! Närmre 3 804 stycken bidrag (ostar) är med och tävlar!! Ja. Du läste rätt. 3 804 stycken ostar från cirka 40 olika länder. I år är det dessutom premiär för Japanska ostmakare att delta. Spännande! Jag tror aldrig att jag smakat en ost från Japan. [caption id="attachment_23263" align="alignnone" width="700"] Jag blev tillfrågad i maj om jag ville vara med som domare och sitta i juryn. Totalt är vi cirka 250 stycken domare som jobbar.[/caption] Vem är med i juryn? Juryn består av ca 250 personer inklusive ”superjuryn”. "Superjuryn" är experter inom området som till sist tar fram årets world champion cheese (jag har inga namn på superjuryn för tillfället). Vi andra är en blandning av press, distributörer, kockar, grossister, och mejerister som bedömer. [caption id="attachment_23265" align="alignnone" width="700"] Totalt 3 804 stycken ostar ska bedömas. Varje jurygrupp består av 3-4 domare och cirka 45 ostar ska dömas.[/caption] Hur går det till? Alla domare jobbar i jurygrupper om 3-4 personer och bedömer ca 45 ostar (allt är ungefärliga siffror). Textur, färg, konsistens, smak, lukt bedöms noga och protokoll förs. Varje team/jury nominerar sen en ost från deras grupp som är exeptionell och potentiell vinnare i ”super gold”. Dessa ca 80 ostar totalt som valts ut från alla olika jurygrupper är de bästa i världen. De går sen vidare till super juryn och tävlar om super guld, guld, silver och bronsmedalj. Superjuryn består av 16 stycken personer från hela världen som är experter inom området. De i sin tur väljer ut varsin ost av de ostar som röstats fram för till slut få den slutgiltiga bedömningen. Den sista bedömningen av superjuryn debatteras och visas live på WCA-tv och framför publik. Alla mejerister som lämnat in bidrag är inte alltid på plats. Så det kan mycket väl vara så att den ost som vinner superguldet inte alls är på plats i Bergamo. Men jag har blivit lovad en intervju efteråt. Häng med! Häng gärna med mig på Instagram och facebook för bilder bakom kulisserna! @sandrapalmqvist Läs mer om mässan B2cheese här: www.b2cheese.it Om du är I Bergamo kan du köpa biljetter här: www.progettoforme.eu Text: Sandra Palmqvist Foto: TT och Freshly ground PR