Valnötskakor med apelsinsmak och chokladtryffel Använd gärna aluminiumformar. De är stabilare och dessutom lossnar kakan lättare än från pappersformar. Antal: 16 stycken Tid: 45 minuter 100 g valnötter 100 g Mariekex 2 ½ dl strösocker 1 apelsin, finrivet skal + ca 1/2 dl saft 200 g smör 2 ägg Tryffelsmet 200 g mörk choklad 1 ½ dl vispgrädde 50 g smör 1 apelsin, finrivet skal Tips! Gillar du inte valnötter kan du ta samma mängd mandel eller hasselnötter istället. Har du ingen sprits eller inte känner dig bekväm med att spritsa, så går det jättebra att bre på chokladtryffelsmeten. Den är fast och fin i konsistensen. Kakorna går bra att frysa i sin form utan chokladtryffeln. Gör så här! Sätt ugnen på 200°. Kör valnötterna och kexen smuliga i en matberedare med kniv. Blanda det med socker och apelsinskal och -saft. Smält smöret och blanda i nöthacket. Rör sist i äggen. Fördela smeten i 16 bakformar (nästan ända upp till kanten) om ca 5 cm i diameter. Sätt in i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blir gyllene. Låt svalna helt. Tryffelsmet: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden, lägg i chokladen, och dra kastrullen från värmen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret och rör ihop kraftigt. Låt stelna/sätta sig i rumstemperatur, ca 1 ½ timme. Spritsa ut en liten topp på varje kaka. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin