[caption id="attachment_24325" align="alignnone" width="700"] En vackert röd cocktail med smak av granatäpple och en mocktail med smak av clementin och kanel är båda drinkar som är enkla, vackra och goda till jul- och nyår.[/caption] Mocktail med clementin och kanel Om du förbereder sockerlagen dagen innan så gör du drinken på under 5 minuter vid servering! Antal: 1 mocktail Tid: 5 minuter ½ dl färskpressad och silad clementinjuice, ca 1 clementin 2 msk kanelsockerlag, se recept 1–2 isbitar strimlat citrusskal 1 ½ dl alkoholfritt mousserande vin Kanelsockerlag 2 kanelstänger 1 dl strösocker 1 dl vatten Garnering ev kanelstång Tips! Rolig effekt på drinken får du genom att frysa in tranbär med det strimlade skalet i isbitar. Gör så här! Sockerlag: Koka ihop kanelstång, socker och vatten 2–3 minuter. Låt kallna helt. Sila innan användning. Pressa saften ur clementinen och sila. Häll clementinsaft och sockerlag i ett glas. Lägg ner citrusskal och eventuellt is och en kanelstång. Toppa med mousserande vin. Drinken blir snyggt skiktad tack vare de olika komponenterna. Ge drinken till gästen orörd så får de själva röra runt. [caption id="attachment_24326" align="alignnone" width="700"] Denna vackert röda cocktail med bubblor och granatäpple blir ännu vackrare med äggviteskum, men om det är någon som är allergiker så går det lika bra att vispa äggvitan för sig själv och inte i drinken och sen lägga fluffet ovanpå. Blir som små vita moln[/caption] Bubblig cocktail med granatäpple och gin Antal: 1 drink Tid: 10 minuter 1–2 st isbitar 1 dl granatäppeljuice 2 cl gin ½ st äggvita 1 msk granatäppelkärnor 1 dl mousserande vin Tips! Granatäppelkärnor finns i de flesta frysdiskar om du inte hittar färskt granatäpple. Om du inte använder det hela färska granatäpplet kan du frysa in kärnorna. De håller 3–4 dagar i kyl. Det finns alkoholfria alternativ av både gin och mousserande vin. Drinkskum finns att köpa i specialbutiker för att få ett bestående skum, till exempel Frothee. Men en uppvispad äggvita funkar lika bra. Gör så här! Lägg is, juice, gin och äggvita i en shaker och skaka 1 minut. Häll mousserande vin i ett glas och toppa med ginblandningen och granatäpplekärnor. Har du ingen shaker eller måhända en äggallergiker på besök, så häll allt i glaset utom äggvitan. Den kan du vispa upp med några droppar kallt vatten och sedan lägga ovanpå drycken. Om du skakar äggvitan med drinken så flyter äggviteskummet upp och över hela ytan på drinken. Om du lägger på den efteråt blir det mer som ett flytande moln. Recept och styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin