[caption id="attachment_25834" align="alignnone" width="700"] Fantastiskt god blir en hel bit lax när du tillagar den tillsammans med olja, citrusfrukter, timjan och vitlök. Påskens bästa festrätt.[/caption] Tacos med lax och räkor i salladsblad - recept Citrus- och vitlöksbakad lax Fantastiskt god blir en hel bit lax när du tillagar den tillsammans med olja, citrusfrukter, timjan och vitlök. Påskens bästa festrätt. God nylagad med t.ex pressad potatis, smörslungad potatis eller sallad, även god ljummen eller rumstempererad. Tillaga, låt stå 1,5 h och ät sen. Om rester över är den citrusbakade laxen god att kall lägga på en grov macka. Toppa med gräddfil och nyklippt krasse. 6 portioner 1 timme 600 g benfri lax utan skinn 1 tsk salt 1/2 tsk grovt malen svartpeppar 1 citron 1 blodgrapefrukt 1 lime 1 hel vitlök 1/2 kruka färsk timjan 3–4 dl olivolja Tips! Jag kör hög temperatur en kort stund och sen får laxen "gotta" sig och tillagas i den smakrika oljan under tiden den svalnar. Serveringstips: Kokt potatis och gräddfil, på en grov macka eller ihop med en sparrissallad. Gör så här! Torka av och putsa bort ev ben som sitter kvar i laxen. Klappa in salt och peppar i laxköttet. Låt ligga 30 minuter. Skiva all citrusfrukt. Ändbitarna sparas och saften pressas ur i en skål. Skala vitlöken och krossa klyftorna grovt . Sätt ugnen på 250°. Varmluft. Håll koll under tillagningen, alla ugnar fungerar olika. Lägg laxen i en ugnsfast form med hög kant. Lägg på citrusskivorna. Strö över timjan och vitlök. Rör ihop citrussaften med oljan och häll över laxen. Oljan ska täcka laxen i formen. Tillaga i mitten av ugnen i 10 minuter. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan och låt laxen stå kvar med öppen ugnslucka i ca 45 minuter. [caption id="attachment_25835" align="alignnone" width="700"] Jag använder både limefrukt, grapefrukt och citron. Givetvis går det bra att bara göra på en sorts citrusfrukt med.[/caption] Kavringstårta med lax och räkor - recept Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin